Aktyvūs filtrai

Narvai graužikams

Kokie yra kiekvieno keturkojo poreikiai? Juk augintinis nepasakys, ko jam reikia, o jei nežinote, tai vertėtų tuo daugiau domėtis, ypač, jei dar neteko turėti naminio gyvūno, bet labai norite. Vienas iš pirminių tokių poreikių yra maistas graužikams. Antras dalykas yra priežiūra (maudymas, vitaminai ir kt.). Ir dar – trečias dalykas – tai yra vieta. Kaip ir žmonėms, taip ir mažiems gyvūnams, pvz., graužikams (triušiams, jūrų kiaulytėms ir kt.) labai svarbu turėti savo „gyvenamąjį būstą“. Tai yra narvai graužikams ir tai jų namai, kurie iš tiesų turi būti jaukūs, saugūs ir komfortiški. Taip pat tinkamai parinkti ir atitinkantys gyvūnėlio poreikius.

Narveliai graužikams


Narvelis ar narvas, vienam graužikui ar keliems, su įmantrybėmis ar geriau be nieko? Jei esate iš tų, kurie niekada neturėjo augintinio, o dabar tik galvoja apie augintinį ir kad tai būtų graužikas (ar daugiau jų) arba ką tik jį įsigijo, tai tuomet reikėtų įdėmiau rinktis narvą. Taip pat geriau yra pasikonsultuoti su žinovais, koks turi būti narvas graužikams, o gal reikalingi keli narvai ir kokio dydžio geriau, pvz., dideli narvai ar maži narveliai ir dar – ar keliems graužikams pakaks vieno a prireiks kiekvienam atskiro narvo.

Kaip išsirinkti narvą graužikui?

Graužikai yra judrūs gyvūnai, todėl per didelio narvo jiems nebūna. Priklausomai nuo gyvūno dydžio, narve turėtų būti pakankamai vietos jam laisvai judėti. Pagal suaugusio gyvūno dydį jam reikėtų parinkti ir narvelį. Ankštame narve gyvūnas jausis blogai, negalės pakankamai judėti, patenkinti savo fiziologinių poreikių. Dėl fizinio aktyvumo stokos gali išsivystyti įvairios ligos.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis narvą graužikui?

Pirkdami narvą, pagalvokite kiek gyvūnų jame gyvens. Jei planuojate auginti daugiau nei vieną, visada rinkitės erdvesnį narvą.

Rinkdamiesi narvą, atkreipkite dėmesį į tarpus tarp virbų. Smulkiems graužikams netinka didesni nei 1 cm, tarpai tarp virbų, nes jie paprasčiausiai išlįs per juos laukan.

Narvą reikėtų namuose statyti ten, kur nėra skersvėjų ir tiesioginių saulės spindulių, todėl pasimatuokite vietą, kurioje nusprendėte statyti narvą, kad nenusipirktumėte tokių išmatavimų, kurie netiks jūsų išrinktai vietai.

Narvą privalu valyti, ne mažiau kaip vieną kartą per savaitę, priklausomai nuo poreikio. Todėl rinkdamiesi narvą apsižiūrėkite, ar patogu bus jį valyti, ar tai nesukels jums papildomų rūpesčių.

Kokį narvą rinktis pagal gyvūno rūšį?

Jūrų kiaulytės ir triušiai nemėgsta laipioti, todėl jiems rekomenduojama vieno aukšto, tačiau platesni, ilgesni narvai. O štai žiurkėnams labiau tinka kelių aukštų narvai, gali būti siauresni, tačiau kad juose būtų kuo daugiau įvairių tunelių, ratų, žaislų, nes tai labai smalsūs, judrūs gyvūnai. Žiurkėnui skirtas narvas, visiškai netinka dekoratyvinėms žiurkėms, kurioms reikalingas daug erdvesnis narvas, jos taip pat yra veiklios, mėgsta karstytis, laipioti.

Šinšiloms ir degu, reikėtų platesnių, aukštesnių, pavyzdžiui dviejų aukštų narvų, nes šiems gyvūnams reikia lentynėlių, tiltelių, šakų, kad jie galėtų šokinėti ir laipioti. Nepamirškite, kad Degu yra aktyvūs graužikai dieną, o šinšilos daugiau naktį. Pasirūpinkite, kad jūsų augintinis visada turėtų veiklos. Šiems gyvūnams netinka maži, siauri narvai.

Metaliniai narvai populiariausi, dėl paprasčiausios priežasties – narvą renkate graužikui, o jis gi mėgsta graužti viską!

Kiek kainuoja narvas: triušiams, šinšiloms, degu, jūrų kiaulytėms, žiurkėnams?

Narvo kaina priklauso nuo daugelio dalykų, kurie susiję su graužiko nameliu, vieni pagrindinių yra: paskirtis (kokiam gyvūnėliui), dydis (matmenys, aukštai), priedai. Tačiau norėdami įsigyti narvą savo augintiniui – neskubėkite imtis pigiausio ar brangiausio. Todėl, kad svarbiausia yra išsirinkti tinkamiausią ir, žinoma, kokybišką. Tai yra tokį narvą ar narvelį, kuris būtų atitinkamų matmenų, reikiamo aukštų kiekio (ar vienaukštis). Taip pat verta atsižvelgti į spalvas ir detales, kurios gali būti narve ir / ar priedus jame. Savaime aišku, jog būtina atkreipti dėmesį į narvo tipą ir kam jis yra skirtas, pvz., narvai triušiams. Dėl to, jog tikrai ne kiekvienam graužikui tiks bet koks narvas.


„Akvazoo“ el. parduotuvėje yra itin tinkami narvai arba narveliai graužikams: jūrų kiaulytėms, triušiams ir šinšiloms bei degu, žiurkėnams. Tai yra didelis įvairių narvelių asortimentas pasižymintis aukšta kokybe ir įdomiais priedais. Tad tikrai rasite ir įsigysite internetu tai, ko reikia būtent Jūsų mieliausiam graužikui!