Skaliarai – grakštūs akvariumo angelai

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 10481
Skaliarai – grakštūs akvariumo angelai

Skaliarai – vienos pastebimiausių akvariumo žuvų. Ką apie jas žinome?

Skaliarai (lot. Pterophyllum scalare) – vienos pastebimiausių akvariumo žuvų, dar vadinamos „žuvimis angelais“ (angl. angelfish). Skaliarų grožis ir grakštumas atsiskleidžia erdviame, aukštame akvariume.

Subrendusios žuvys būna apie 15 cm ilgio ir 20 (ar daugiau) cm aukščio. Jų kūnas – beveik suplotas, išmargintas dryžiais arba spalvinėmis dėmėmis (priklauso nuo veislės). Išilgėję nugarinis ir analinis pelekai žuviai suteikia pusmėnulio formą. Uodegos pelekas turi du prailgėjusius kraštinius spindulius. Pilvo pelekai – ištįsę ir panašūs į ilgus ūsus.

Būdas

Nors skaliarai priskiriami ciklidams, tačiau tai ramios ir lėtai judančios žuvys. Susiformavusi skaliarų pora tik neršto metu tampa agresyvesnė, gindama savo teritoriją. Tačiau vis tik skaliarų nerekomenduojame auginti kartu su itin smulkiomis žuvimis, nes gali jas praryti. Tai nereiškia, kad skaliarai yra agresyvūs: tiesiog kaip ir visos mėsėdės žuvys grobiu renkasi viską, kas telpa į burną.

Geriausios kaimynės: didesnės tetros, rasboros, guramiai, taikūs barbusai, vaivorykštės, šamukai ar ancistrusai. Dideliuose akvariumuose taip pat gali būti laikomi kartu su diskusais ar kitais taikiais ciklidais.

Auginimo sąlygos

Kaip minėta, skaliarams reikalingas didesnis akvariumas. Rekomenduojamas dydis – 100x40x50 cm ir daugiau. Suaugusioms žuvims laikyti rinkitės ne žemesnį kaip 50 cm akvariumą. Vandens temperatūra: 24–30 °C, vandens pH: 5,0–8, vandens kietumas: 3–20 dKH.

Skaliarai aptinkami Pietų Amerikoje, Amazonės regiono upėse. Šios žuvys laikosi itin ramiuose, lėtai tekančiuose vandenyse. Mėgsta prislopintą šviesą, šešėlius, todėl dažnai randami palindę po nuskendusių medžių kamienais.

Tad ir akvariume vanduo gali būti su srovėmis, tačiau silpnomis. Akvariumą siūlome apsodinti plačialapiais augalais, įdėti vertikaliai į viršų kylančių medžio šaknų ar šakų, taip imituojant upės dugną. Skaliarams patiktų ir keli plaukiojantys augalai, sukuriantys šešėlius. Tinkamiausias gruntas – nuo smulkios iki vidutinės frakcijos.

Svarbu užtikrinti gerą vandens filtravimą. Kartą ar du kartus per mėnesį reikėtų nusiurbti gruntą ir atnaujinti 20–30% vandens. Nepamirškite vandenį papildyti gerosiomis bakterijomis.

Mityba

Natūralioje gamtoje skaliarai – mėsėdžiai, todėl didelę raciono dalį sudaro planktonas ir smulkūs vėžiagyviai. Akvariumuose laikomus skaliarus galima šerti sausu pašaru žuvims.
Tinka:

Veisimas

Lytį atskirti pakankamai sudėtinga. Geriausiai skirtumai pastebimi neršto metu. Patinėlių genitalinė papila yra mažesnė ir smailesnė nei patelių. Taip pat suaugusių patinų galva dažniausiai būna stambesnė.

Įdomu stebėti šių žuvų nerštą: porelė išvalo plokščią, vertikalų paviršių, tada patelė ant jo eilėmis sudeda ikrus, o patinėlis juos apvaisina. Deja, ne visos žuvys yra išsaugojusios instinktus, tad dažnai pasitaiko, kad pačios suėda savo ikrus.

Tačiau, jei viskas pavyksta, mailiumi rūpinasi abu tėvai. Daro tai maždaug dvi savaites, dažnai suvarydami vaikus į grunte iškastą duobutę.

Skaliarų įvairovė

Skaliarų būna itin įvairių spalvų ir jų derinių. „Akvazoo“ žuvų veislyne veisiami ir auginami kelių veislių skaliarai:

  • skaliaras „Beržas“ – baltas kūnas, išmargintas juodomis juostelėmis,
  • skaliaras „Platininis“ – balto metalo spalvos, blizgus kūnas,
  • skaliaras „Mėlynas“ – šviesoje atsispindi subtiliai melsvas atspalvis,
  • skaliaras „Koi“ – gelsvas kūnas, papuoštas juodomis, baltomis ir oranžinėmis dėmėmis,
  • skaliaras „Red Head“ – panašus į „Koi“ tik išsiskiria sodriai raudonos spalvos galva,
  • skaliaras „Marmur“ – kūnas išmargintas tamsių ir šviesių spalvų (nuo juodos iki sidabrinės) juostelių raštu,
  • skaliaras „Standart“ – sidabrinės spalvos kūną vertikaliai puošia tamsios (juodos, pilkos, sidabriškai pilkos) juostos,
  • skaliaras „Tricolor“ – juodas kūnas, papuoštas įvairių formų baltomis ir oranžinėmis dėmėmis,
  • skaliaras „Juodas“ – visas kūnas sodrios juodos spalvos,
  • skaliaras „Bicolor“ – šis skaliaras tarsi sudarytas iš dviejų dalių: galva ir priekinė kūno dalis – sidabrinės spalvos, o uodega ir likusi kūno dalis – juodos,
  • skaliaras „Green Pinoy"
  • skaliaras ,,Manacapuru Red Head"

Šis tekstas yra „Akvazoo“ nuosavybė.
Kopijuoti draudžiama.

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis