Šunų alergija – kaip atpažinti ir padėti?

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Šunys Data: favorite Paspaudimai: 1909
Šunų alergija – kaip atpažinti ir padėti?

Alergijų priežastys ir prevencinės priemonės, kaip galime padėti savo augintiniams.

Alergija gali pasireikšti visų veislių ir įvairaus amžiaus šunims. Dažniausiai pasireiškia: alergija blusoms (blusų seilėms), atopinis dermatitas bei alergija maistui (tam tikriems maisto produktams). Toliau pasakojame, kaip atpažinti skirtingus alergijų požymius ir kokių priemonių galime imtis, norėdami padėti savo augintiniams.

Kodėl kyla alergijos?

Alergija – tai jautrus organizmo reagavimas į alergenus. Alergija išsivysto dėl neįprastos imuninės sistemos reakcijos į įprastai nepavojingas medžiagas. Stengdamasi apsaugoti organizmą imuninė sistema gamina alergenui specifinius imunoglobulinus E. Pastarieji organizme įjungia mechanizmus, išprovokuojančius specifines imunines ląsteles išskirti chemines medžiagas į kraują kovai su alergenu. 

 

Alergija blusoms (blusų seilėms)

Moksliniai tyrimai parodė, jog blusų seilėse yra 15 skirtingų antigenų, iš kurių kiekvienas jų gali sukelti alerginį atsaką blusų seilėms jautriam gyvūnui. Nepriklausomai nuo to, kokius simptomus ši alergija sukelia, gydymas – būtinas. Ši alergija yra paplitusi bene labiausiai.

Alergija blusoms gali pasireikšti daugybe požymių. Būdingiausias – ypač intensyvus niežulys, kuris dažniausiai lokalizuojasi galinėje kūno dalyje. Kartais atsiranda odos paraudimų, išsivysto pūlingas odos uždegimas. Prevencinės priemonės: naudoti priemones, saugančias augintinį nuo parazitų. Pastebėjus, kad šuo dažniau kasosi, reikėtų itin atidžiai apžiūrėti kailį. Jei pavilnė – labai tanki, ją pravartu iššukuoti tankiomis šukomis, apžiūrint, ar nėra parazitų, jų įkandimų ir žaizdelių.

 

Atopinis dermatitas

Atopinis dermatitas yra alerginė odos reakcija į įvairias aplinkos medžiagas. Dažniausi alergenai, sukeliantys atopinį dermatitą, yra žiedadulkės, dulkių erkutės ar įvairūs pelėsiai. Atopiniam dermatitui dažnai būdingas sezoniškumas.

Pagrindiniai požymiai – odos paraudimas ir intensyvus niežulys. Niežulys skatina šunis kasytis, kandžiotis ir laižytis pažeistas odos vietas, tai dar labiau pablogina odos būklę ir apsunkina gijimą (oda pleiskanoja, pradeda slinkti kailis).

Prevencinės priemonės: stiprinti augintinių kailį ir odą 100% natūraliu BELLFOR papildu „Haut & Fell“. Papilduose esantys aukštos kokybės vabzdžių baltymai, alaus mielės ir vaistažolės padeda palaikyti svarbią apsauginę odos funkciją, o kailį – švelnų ir blizgantį, be to, teigiamai veikia po uždegimų sveikstančią odą.

Jautrios odos priežiūrai reikėtų naudoti kokybiškus, švelniai plaunančius šampūnus be muilo. „Akvazoo“ siūlome profesionalias kailio priežiūros priemones DOG WASH „Oatmeal Itch Relief“, sukurtas specialiai jautriai, niežtinčiai, po uždegimų sveikstančiai odai.

Jei Jūsų keturkojis draugas kenčia nuo atopinio dermatito, kurį sukelia alergija žiedadulkėms, kontakto su jomis neįmanoma išvengti. Tad šiuo atveju galima taikyti desensibilizaciją: gyvūnas reguliariai „kontaktuoja“ su alergenu, palaipsniui didinant alergeno dozę kiekvieną kartą. Organizmas palaipsniui pripranta prie alergeno, todėl alergija nepasikartoja (arba pasireiškia lengva forma). Tikimybė, kad desensibilizacija bus sėkminga – apie 70 %.

 

Alergija maistui

Alergija maistui atsiranda, kai organizmas reaguoja į tam tikrus maisto produktų ingredientus. Nustačius, kad bėrimų priežastis – alergija, pirmiausiai taikoma speciali dieta, sistemingai šalinant tam tikrus maisto produktus ar ingredientus. Labiausiai alergizuoja baltymai ir angliavandeniai, pavyzdžiui, jautiena, vištiena, soja, kukurūzai, kviečiai, kiaušiniai ir kita.

Pagrindiniai šios alergijos požymiai yra odos niežulys ir bėrimai, gali kilti ir ausų infekcijos, virškinimo sutrikimai. Svarbu žinoti, kad alergija maistui ir maisto netoleravimas nėra tapatūs: maisto netoleravimas gali pasireikšti viduriavimu ir vėmimu, tačiau be bėrimų ir niežulio.

Prevencinės priemonės: jei pastebite, kad Jūsų augintinis – jautrus maistui, rinkitės aukštos kokybės pašarus ir konservus su natūraliais ingredientais. Pavyzdžiui, šunys dažnai netoleruoja glitimo. Išeitis tokiu atvejubegrūdžiai pašarai. Taip pat, kaip minėta, reikėtų vengti vištienos, jautienos ir sojos. Pasirinktame pašare turėtų nebūti dirbtinių dažiklių ar skonio stipriklių.

„Akvazoo“ galite rasti net kelių gamintojų begrūdžius pašarus šunims (BELLFOR ir GOSBI), taip pat pašarų, sukurtų specialiai jautriems šunims, kuriuose yra vieno baltymo šaltinis, pavyzdžiui, ėriena, antiena ar triušiena. Javų kultūros pakeistos ryžiais – HAPPY DOG „Neuseeland“RETORN „Semi Moist Dog Lamb“ ir kt.

Skanėstus taip pat kaip pašarus reikėtų rinktis labai atidžiai. „Akvazoo“ rekomenduojame BELLFOR alergiškiems šunims skirtus begrūdžius skanėstus „Landgut-Happen – su alergijos nekeliančiais vabzdžių baltymais, kurių biologinė vertė siekia net 85%! Šie skanėstai lengvai virškinami, juose gausu būtinų amino rūgščių, natūralių mineralų ir vitaminų: cinko, biotino, vitamino B12.

Kaip minėta, ne visas alergijas įmanoma pilnai išgydyti, tačiau galime padėti savo augintiniams jaustis geriau. Todėl itin svarbu stiprinti jų imunitetą ir rinktis jautriems šunims tinkančias priemones bei maistą, taip siekiant išvengti alerginių reakcijų.

 

Šis tekstas yra „Akvazoo“ nuosavybė.

Kopijuoti draudžiama

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis