Kaip palikti akvariumą išvykstant savaitgaliui ar ilgesniam laikui iš namų

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 7594
Kaip palikti akvariumą išvykstant savaitgaliui ar ilgesniam laikui iš namų

Liepa ir rugpjūtis Lietuvoje – populiariausi atostogų mėnesiai, tad kaip tik prieš juos dalinamės rekomendacijomis, kaip namuose paruošti ir palikti akvariumą, kad nereikėtų nerimauti mirkstant tropinės jūros bangose.

Liepa ir rugpjūtis Lietuvoje – populiariausi atostogų mėnesiai, tad kaip tik prieš juos dalinamės rekomendacijomis, kaip namuose paruošti ir palikti akvariumą, kad nereikėtų nerimauti mirkstant tropinės jūros bangose.

Akvariuminės žuvytės – trečias pagal populiarumą augintinis Lietuvoje: akvariumą namuose turi net 8 proc. šalies gyventojų. Jos, žinoma, ne šuo, katė ar graužikas: jų, išvažiuojant trumpų ar ilgų atostogų, su visu akvariumu iki draugų namų gabenti nereikės, tačiau žuvelės taip pat prašosi nemažo atsakomybės jausmo. Ir laiko investicijų, žinoma. Tad prieš išvažiuojant teks skirti šiek tiek laiko pasiruošimui.

Prieš išvykstant

Žinoma, pasiruošimas priklauso nuo to, kiek laiko nebūsite namuose. Jei tai kasmetinės poros savaičių ar ilgesnės atostogos, tuomet likus kelioms dienoms iki planuojamo išvykimo pasirūpinkite akvariumo vandens švara. Atšviežinkite/pakeiskite dalį vandens, išvalykite vandens filtrą ir būtinai stebėkite, ar visos žuvelės sveikos, ar nepakitęs jų elgesys iki jums išvykstant. Primename, valant filtrą jokiais būdais jo nereikia išplauti idealiai kruopščiai, kadangi taip panaikinsite ten užsiveisusiais ir akvariumo gyvybei labai reikalingas gerąsias bakterijas. (Apie filtro vaidmenį akvariume galite pasiskaityti plačiau čia). 

Jei akvariumas stovi gerai apšviestoje ir šiltoje namų vietoje, patartina prieš pat išvykstant pridengti langus. Kitu atveju tai gali tapti tiesiausiu keliu į nevaldomą dumblių dauginimąsi.

Draugai ar įranga?

Kiekvieną dieną akvariume reikia atlikti keletą dalykų:

  1. Apšvietimas. Jei akvariume auga gyvi augalai, patariama, jog jis būtų įjungtas apie 12 valandų per parą. Bet tai nėra absoliuti ir neginčijama taisyklė, kiekvienas akvariumas – individualus ir apšvietimas laikomas pagal poreikį.
  2. Maistas. Jo, žinoma, yra įvairaus. Ir nuo laikomų žuvyčių rūšių bei pasirinkto maisto priklauso, kaip ir kiek kartų augintines reikės maitinti. Įsivaizduokime, kad žuvytes šeriate vieną kartą per dieną.
  3. Vandens filtro atjungti jokiais būdais negalima, tad čia problemos kaip ir nelieka!
  4. Akvariumo valymo reikalai. Jei viskas vyks pagal idealų priežiūros planą, ši procedūra galės sulaukti jūsų sugrįžtančių.

O štai dabar teks apsispręsti: prašysite kaimynų, draugų, giminaičių užsukti po kartą per dieną, ar patikėsite šį darbą šiuolaikinei įrangai, gudriems išradimams ir žmogui tereiks užsukti kartą kitą patikrinti, ar žuvytės laikosi gerai.

Jei pasirinkote žmogiškuosius išteklius, pasirūpinkite tinkamu jų apmokymu ir išsamaus instruktažo su svarbiausiais užrašais palikimu. Atminkite, kad nepatyrę žmogiškieji ištekliai yra linkę žuvytes peršerti, dėl ko akvariumo vanduo gali užrūgti jums dar nespėjus sugrįžti! Visgi, jei renkatės šį kelią, rekomenduojame iš anksto suruošti maisto porcijas. Taip pat labai patartina jūsų atostogų metu sumažinti žuvelių maisto porcijas. Taip bus ir saugiau, ir patogiau.

Mes rekomenduojame įrangą, naujoves ir turime jums keletą patarimų!

Maisto klausimą labai nesunkiai išspręsite su ilgalaikiais žuvyčių maistais. Tai puiki alternatyva tablečių pavidalu kasdieniam maistui. 

Jei išvykstate trumpam, tuomet siūlome rinktis JBL Weekend. Vienos tabletės užteks iki 3 dienų, jei jūsų akvariume plaukioja 10-15 vidutinio dydžio žuvų. Šios tabletės sudėtyje yra visos maistingosios medžiagos, kurios palaiko sveiką ir gyvybingą jūsų augintinių būklę. Tai grūdinės kultūros, žuvis, žuvies subproduktai, mielės, dumbliai ir t.t. Tabletė, priklausomai nuo vandens sudėties, gali tirpti greičiau arba lėčiau, tačiau vandens parametrų ji nekeičia. Jei žuvų akvariume daugiau, reikės kelių tablečių.

Jei išvykstate ilgesnėms atostogoms, tuomet rinkitės JBL Holiday. Šios tabletės pakaks iki dviejų savaičių, jei jūsų akvariume gyvena 20-25 vidutinio dydžio žuvys. Tabletė lėtai tirpsta vandenyje ir jo neteršia, o gyventojos, užuodžia maistą ir jį po truputį kramsnodamos apsirūpina visomis maistingosiomis medžiagomis bei džiaugiasi gera savijauta. 

Akvazoo specialistų rekomenduojamas geriausias sprendimas – automatinė šėrykla JBL AutoFood. Ją galite rinktis juodos arba baltos spalvos. Ši šėrykla nustatytu laiku iki 4 kartų per parą į vandenį paleidžia tam tikrą kiekį maisto. Yra tinkama visoms granulėms iki 3 mm dydžio (netinka maistas lapeliais),  o dėl joje esančios drėgmės kontrolės pašaras visuomet išlieka sausas. Šią šėryklą yra ypač paprasta programuoti ir prižiūrėti: ji veikia baterijų pagalba, o apie išsenkančią energiją praneša skleisdama garsą.

Beje, šėryklą patogu naudoti pastoviai, ne tik atostogų metu. Jei įrenginį nusipirkote prieš pat atostogas, būtinai raskite laiko ir pasibandykite, kokios porcijos reikės. Atminkite, visada geriau kai jūsų nėra, kad žuvytėms maisto šiek tiek trūktų, nei kad jo būtų per daug.

Ir galiausiai – liko išspręsti apšvietimo klausimą. Apšvietimas taip pat gali būti automatizuotas įsigyjant visiškai paprastą laikmatį. Viskas, ką jums reikės padaryti – nustatyti, kada lempos turi įsijungti, o kada išsijungti. Šį įrenginį galite sureguliuoti taip, kad lempos junginėtųsi intervalais. Jau minėjome – tai priklauso nuo natūralaus apšvietimo ir šilumos toje vietoje, kur stovi jūsų akvariumas. 

Taigi, tikrai nebebūtina ieškoti pasiaukojančio kaimyno, kuris kiekvieną dieną rakinės jūsų buto duris, pakanka turėti keletą visiškai nesudėtingų įrenginių ir akvariumas puikiai išgyvens jūsų atostogas vienas pats. Nuotaikingų jums ir nepamirštamų atostogų!

ŠIS TEKSTAS YRA „AKVAZOO“ NUOSAVYBĖ.

KOPIJUOTI DRAUDŽIAMA

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis