Pasirūpinkite savo augintiniu rudenį

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Šunys Data: favorite Paspaudimai: 436
Pasirūpinkite savo augintiniu rudenį

Rudens dažniausiai mes nelaukiam. Jis mums reiškia tamsą, darganą ir lietų, mažiau pasivaikščiojimų, aktyvios veiklos lauke. Bet kartu tai ir pats spalvingiausias metų laikas, bobų vasara ir, bent jau iki lapkričio, visai nemažai saulėtų dienų. Tokių dienų, kai galim griebti parankėn savo šeimyną, augintinį ir dumti į gamtą pasimėgauti saulės spinduliais ir tyru oru.

Nepaisant maloniosios rudens dalies, sutinkame, yra ir ta antroji medalio pusė 

Rudens dažniausiai mes nelaukiam. Jis mums reiškia tamsą, darganą ir lietų, mažiau pasivaikščiojimų, aktyvios veiklos lauke. Bet kartu tai ir pats spalvingiausias metų laikas, bobų vasara ir, bent jau iki lapkričio, visai nemažai saulėtų dienų. Tokių dienų, kai galim griebti parankėn savo šeimyną, augintinį ir dumti į gamtą pasimėgauti saulės spinduliais ir tyru oru.

Nepaisant maloniosios rudens dalies, sutinkame, yra ir ta antroji medalio pusė – tamsa ir dargana. O štai čia jau malonumas menkas. Tiksliau, jokio malonumo. Bet net ir tokiomis dienomis augintinius reikia vesti pasivaikščioti. Dienomis čia, žinoma, žodis labai sąlyginis, kadangi švinta vėlai, temsta anksti, tad tiek tos ir dienos. Bet juk augintiniams nėra netinkamo laiko ir blogo oro pasivaikščiojimams, čia tik jūsų apranga netinkama, ar ne?

Ar reikalingas keturkojui atšvaitas?

Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus – ne, tačiau pagal nerašytą Meilės ir Priežiūros Rekomendacijų Rinkinį augintinių turėtojams – triskart taip!

Lietuvos kelių policija teigia, kad esant blogam matomumui, neapšviestu keliu einančius žmones vairuotojai dažniausiai pastebi tik transporto priemonei visiškai prie jų priartėjus, tuo tarpu su atšvaitu einantį žmogų vairuotojas gali pastebėti maždaug iš penkis kartus didesnio atstumo nei be atšvaito. To pakanka, kad būtų išvengta skaudžių pasekmių. Dar blogesne situacija policija įvardina tuos atvejus, kai automobiliai prasilenkia būtent toje vietoje, kurioje yra ir pėstysis, kadangi tuo metu vairuotojai yra akinami priešprieša važiuojančio automobilio šviesomis.

Grįžkime į miestą ir suprasime, kad dažniausiai čia būtent tokios situacijos ir vyksta. Automobilių judėjimas didelis, šviesos atspindžių begalė. O jei dar prisideda ir lietus, tuomet vairuojančiojo matymo laukas visiškai suprastėja. Juk plika akimi galima pastebėti kaip automobilių spūstys ilgam sukausto miestą lietaus ir tamsos derinio atveju.

O dabar spalvas dar labiau sutirštinsime. Šunų dydžių būna įvairių, bet sutarkime, kad standartinio šuns galva yra ties jūsų keliais. Ką tai reiškia? Kad vairuotojui šį pūkį pamatyti yra dar sunkiau nei kelis kartus už jį aukštesnį žmogų, o jo nuosavi atšvaitai – šviesoje blizgančios akys – deja, bet pastebimos jau po laiko.

Sutikime, augintiniui reikia atšvaito

Nors to nereglamentuoja joks įstatymas, nėra statistikos duomenų, sveikas protas sako, kad atšvaitas gali keturkojui išgelbėti gyvybę, o jus – nuo ištikimiausio draugo netekties ar bent jau didelių išlaidų veterinarijos klinikoje. Ir ne tik tai. Tiems, kas turi tamsiaplaukius gyvūnus, ko gero, ne kartą teko susidurti su situacija, kai net ir šunų vedžiojimo aikštelėje paleistas pabėgioti šuo, vos nubėgęs kelis metrus šonan, jau ir dingsta iš akių. Tad atšvaitas gali ne tik vairuotojus perspėti, bet ir jūs patys ramiau jausitės, kai matysite aplink besisukinėjančią žybsinčią lempelę.

Kokį atšvaitą rinktis?

Viena geriausių opcijų – LED antkaklis. Jų yra įvairių dydžių ir spalvų. Antkaklyje esančios led lemputės šviečia tamsoje ir jūsų augintinis lengvai pastebimas tiek jums, tiek ir vairuotojams. Šie antkakliai yra atsparūs lietui, pilnai įkrauta baterija šviečia iki 2 val., o augintis bus matomas net už 500 metrų. Beje, baterija įkraunama per USB jungtį, tad kaskart pirkti naujos tikrai nereikės.

Kitas variantas – mini LED pakabukas. Jis gali būti silikoninis ar su metaliniu karabinu. Šie pakabukai taip pat nuolat šviečia taip signalizuodami, kurioje vietoje yra jūsų augintinis. Pakabukas yra atsparus vandeniui, o lygioje teritorijoje matomas jis net už 800 metrų. Tiesa, labai svarbu šias lempeles tinkamai pritvirtinti. Jei šviečiantis antkaklis gerai matomas iš visų pusių, tai lemplelė turi būti tvirtinama toje pusėje, kurioje važiuoja automobiliai ar tiesiai po kaklu, bet geriausia jas turėti 2 ir pritvirtinti kiekvienoje pusėje po vieną. Tai padaryti bus nesudėtinga, jei šuo vedžiojamas su petnešomis. Beje, šios lempelės gali būti ypač plačiai pritaikomos: jas galite naudoti ir jūs patys, prisegdami prie kuprinės ar rūbo, ir tvirtinti prie vaikiško vežimėlio ar pan.

Jei nenorite šviečiančių detalių, puikiai tiks šviesą atspindinčios medžiagos esančios ant, pavyzdžiui, petnešų. Jokio papildomo atributo, tik patogus, neveržiantis ir nevaržantis judesių, praktiškas reikalas, kuris, tinkamai naudojamas ir prižiūrimas, tarnaus ne vienerius metus.

Dar vienas puikus variantas matomumui tamsoje padidinti – apranga su šviesą atspindinčiais elementais. Ji gali būti labai įvairi. Tai ir liemenės, ir apsiaustai, ir striukės ar kombinezonai. Aprangoje esančios detalės atspindi automobilio šviesas ir augintinis gerai matomas tamsiu paros metu, tačiau jūsų akis tamsoje augintinio gali ir nerasti, tad papildomai teks prisegti LED pakabuką.

Rudenį ir žiemą, žinoma, labai svarbu pasirūpinti, kad jūsų keturkojis draugas nesušlaptų ir nesušaltų. Juk jūs ir patys nenorite, kad šlaputėlis gauruotas bičiulis tik jam vienam žinomu būdu nusipurtytų vos peržengęs namų duris. Arba pakentėtų iki miegamojo. Tad siūlome pasirūpinti ir atspariais vandeniui rūbais, kurie pasivaikščiojimus pavers patogiais ir žymiai malonesniais.

Ir dar kartelį – nėra blogo oro, yra tik netinkamai jam pasiruošta. Tad linkime deramai pasirengti artėjančioms rudens gėrybėms ir mėgautis visomis jo spalvomis. Žinoma, kartu su savo augintiniu.

ŠIS TEKSTAS YRA „AKVAZOO“ NUOSAVYBĖ.

KOPIJUOTI DRAUDŽIAMA

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis