Tvenkinio žuvų ligos

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 3512
Tvenkinio žuvų ligos

Kuo dažniausiai serga tvenkinių žuvys, kaip atpažinti ligas ir jas gydyti?

Tvenkinių žuvys serga įvairiomis ligomis: bakterinėmis, parazitinėmis, virusinėmis. Ligas perduota žuvys bei ligas sukelia blogos laikymo sąlygos.

Parazitų sukeliamos ligos

„Manų kruopų“ liga (White spot disease) (Ichthyophthirius)

Ligą sukelia parazitinis pirmuonis Ichthyophthirius. Ši parazitinė infuzorija praeina kelias vystymosi stadijas, todėl gydymas yra ilgalaikis. Vaistų dozė pilama kiekvieną dieną, tol kol išnyksta visi matomi simptomai. Vidutiniškai gydimas trunka 7-10 dienų. Kuomet išnyksta matomi simptomai, vaistų dozę dar reikia naudoti 2-3 dienas. Rekomenduojamas produktas JBL MedoPond Plus.

 

 

Žuvinė dėlė (Hirudinea)

Dėlės (iki 5 cm ilgio) įsisiurbia į žuvies odą. Tuomet jos siurbia kraują ir vėliau sukelia bakterines ir grybelines infekcijas. Net receptiniai vaistai negali sunaikinti dėlių kiaušinėlių. Dėlę galima nuimti su pincetu ir vėliau reikia įpilti JBL Ektol bac Pond Plus į tvenkinio vandenį, kad išvengti galimų antrinių bakterijų infekcijų.

 



Lernėja (Lernaea)

Lernėja – tai parazitas, kuris gali išaugti apie 20 mm ilgio, vadinamas "kirminu" ir jis priklauso vėžiagyvių grupei. Lernėja siurbia žuvies syvus, silpnina žuvies imunitetą. Parazitai gali išgyventi maždaug 5 dienas be šeimininko. Greitas ir saugus gydymas įmanomas su JBL ArguPond Plus. Siekiant išvengti žaizdų bakterinės infekcijos, vėliau rekomenduojama naudoti antibakterinį vaistinį preparatą, pvz. JBL Ektol bac Pond Plus.

 



Karpinė utelė Argulus

Karpinė utelė Argulus - tai parazitas, kuris gali augti daugiau nei 1 cm ir, kuris turi apvalų, priplotą kūną. Karpinė utelė priklauso žuvų utelių grupei Brachiura, kurioje yra apie 70 vėžiagyvių rūšių ir jie gyvena parazitiniu būdu. JBL ArguPond Plus buvo specialiai sukurtas kovai su karpinėmis utėlėmis ir Copepodes. Karpinės utėlės taip pat galima pašalinti su pincetu ir siekiant išvengti žaizdų bakterinės infekcijos po to rekomenduojama naudoti antibakterinį vaistą, pvz. JBL Ektol bac Pond Plus.

 



Odos ir žiaunų parazitinės kirmėlės trematodai

Gyrodactylus ir Dactylogyrus kirmėlinis žuvų parazitas, kuris parazituoja ant žuvies kūno, pelekų, žiaunų. Užsikrėtusios žuvys kasosi į augalus ir gruntą, pasidaro nelanksčios, sulimpa, pradeda irti pelekai, dėl pažeistų žiaunų žuvys neįsisavina deguonies. Pačius parazitus galima įžiūrėti per mikroskopą. Su dažnai besivystančia tvenkinių žuvų liga gali greitai ir veiksmingai kovoti JBL Gyropond Plus.

 



Achlya, Saprolegnia grybelinės ligos

Grybelinės infekcijos paprastai puola nusilpusias ar netinkamomis sąlygomis laikomas žuvis. Ant žuvies kūno susidaro pūkeliai, panašūs į vatą. Labai svarbu pradėti gydymą kuo greičiau, nes grybelis užteršia žuvų metabolizmą nuodingais produktais medžiagų apykaitai. Šis apsinuodijimas yra pagrindinė problema. Su grybeline infekcija galima greitai ir patikimai kovoti panaudojus JBL MedoPond Plus.



Aeromonas, Pseudomonas burnos ir pelekų bakterinės ligos

Šios ligos dažniausiai sutinkamos tvenkiniuose, kuriuose prastos žuvų laikymo sąlygos ir vandens kokybė. Ligos simptomai paraudęs snukis ir pelekai, audinių nekrozė. Rekomenduojamas produktas JBL Ektol bac Pond Plus ir būtina atstatyti vandens kokybę.



Atviros žaizdos

Žaizdų atsiradimo priežastys gali būti įvairios: bakterinės, virusinės, parazitų sukeltos antrinės infekcijos. Gydymas dažniausiai simptominis. Rekomenduojama bandyti JBL Ektol bac Pond Plus, kuris veiksmingas kovojant su bakterinėmis infekcijomis.

 

 

Ištinusios akys (Exophthalmos)

Akiduobių uždegimo priežastys gali būti įvairios: bakterinė, virusinė infekcija arba mechaninis pažeidimas. Nepainioti Exophthalmos su vadinamąją „vandenlige“. „Vandenligės“ pažeista žuvis ištinsta visa, atšoka žvynai. Priežastis dažniausiai būna inkstų ligos ir apsinuodijimai. Prie Exophthalmos iššoka tik viena ar abi žuvies akys. Jei simptomai pasireiškia tik kelioms žuvims, tai gali būti bakterinė infekcija. Kad būtų galima kovoti su liga ir užkirsti kelią tolesniam plitimui galima naudoti JBL Ektol bac Pond Plus. Bet tai taip pat gali būti nepagydoma žuvų tuberkuliozė.

 



Koi herpes virusas (KHP)

Dažniausiai pasitaiko vasarą, net jei žuvys laikomos itin geromis sąlygomis. Sukėlėjas – virusas, kuris dauginasi 10–30 °C ir daugiausiai paveikia Koi karpius. Požymiai – itin padidėjęs gleivinės gleivėtumas, žuvis nugaišta per kelias dienas. Matoma žiaunų nekrozė – apnykę, įrantys audiniai. Žuvis laikosi arčiau vandens paviršiaus, nuolat žiopčiodama. Taip pat gali būti įdubusios akys. Kol kas nėra efektyvaus gydymo metodo. Išgyvenusios žuvys vis tiek turi infekciją visą gyvenimą.



Apsinuodijimo, vandens problemos

Nitritų apsinuodijimas

Žuvies apsinuodijimo nitritais požymis yra deguonies trūkumas, kuris yra pastebimas sunkiu žuvies kvėpavimu. Nitritai blokuoja deguonies perdavimą kraujyje. Prie nedidelių NO₂žuvys kasosi panašiai kaip prie parazitinių infekcijų. NO₂ gali būti tikrinamas su JBL NO₂ nitritų testu. Nitritų kiekis didesnis nei 0,1 mg / l jau yra pavojingas. Nitritų kiekis mažinamas vandens keitimu. Kad tvenkinyje užtikrinti vandens cirkuliaciją, reikia įrengti filtrą.

 


Deguonies trūkumas

Deguonies trūkumas gali turėti įvairių neigiamų pasekmių. Dėl pastovaus deguonies trūkumo silpsta žuvų imunitetas, trinka virškinimas. Deguonį taip pat intensyviai naudoja nitro ciklo bei skaidančios bakterijos. Trūkstant deguonies gali sukilti NH3 ir NO₂ kiekis, gali pradėti daugintis patogeninės anaerobinės bakterijos. Paviršiuje kvėpuojančios žuvys yra vienas pirmųjų deguonies trūkumo pažymių. Deguonies kiekį greitai ir lengvai galima nustatyti su JBL O₂ Oxygen deguonies testu.

 

Tai yra AKVAZOO nuosavybė. Kopijuoti draudžiama!

Šaltiniai: www.jbl.de

 

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis