Katės tualetas: smėliui iš lauko jame – ne vieta!

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Katės Data: favorite Paspaudimai: 4308
Katės tualetas: smėliui iš lauko jame – ne vieta!

Ar žinote posakį „dėl skonio nesiginčijama“? Jis galioja ne tik žmonėms, bet ir tokiems ypatingai savarankiškiems, gal net kiek egocentriškiems ir beprotiškai fantastiškiems gyvūnams kaip katės. Temų, kuriose tas jų skonis dažniausiai reiškiasi, yra įvairių, bet visgi dažniausiai murkiančios pasisako poroje sričių. Ir tos sritys yra tampriai susijusios tiesioginiu kanalu, prasidedančiu maisto dubenėlyje ir pasibaigiančiu tualete. Maisto temą pali

Ar žinote posakį „dėl skonio nesiginčijama“? Jis galioja ne tik žmonėms, bet ir tokiems ypatingai savarankiškiems, gal net kiek egocentriškiems ir beprotiškai fantastiškiems gyvūnams kaip katės. Temų, kuriose tas jų skonis dažniausiai reiškiasi, yra įvairių, bet visgi dažniausiai murkiančios pasisako poroje sričių. Ir tos sritys yra tampriai susijusios tiesioginiu kanalu, prasidedančiu maisto dubenėlyje ir pasibaigiančiu tualete. Maisto temą paliksime kitam kartui, o štai šįkart pasigilinsime į labai subtilių ir anaiptol nevulgarų ano galo klausimą. Taigi, šiandien apie jos didenybę – katės tupyklą!

Prieš gamtą nepašokinėsi

Katės turi daug stipresnį ryšį su savo laukiniais protėviais nei šunys. O jų instinktas išsikasti duobutę ir po savęs susitvarkyti atkeliauja palikimu iš mums neatmenamų laukinių laikų. Taip, katės yra tvarkingos. Ir tai pirma į galvą šaunanti mintis. Bet ar vienintelė? Ne. Yra kai kas daugiau. Pasirodo, jos gali viena kitą atpažinti iš ekskrementų kvapo dėl kiekvienai rūšies atstovei būdingos feromonų sudėties. Kaip kad šunys voliojasi įvairiuose „kvapniuose“ radiniuose, taip katės savo kvapą užkasa, kad jų nerastų dominuojantis, stipresnis rūšies atstovas. Jei naminė katė nustojo slėpti savo reikaliukus, susimąstykite, ar tik ji nebus perėmusi namų vairo į savo rankas. Žinoma, tai gali reikšti ir negalavimą, todėl reikėtų atkreipti dėmesį į augintinės elgesį.

Katės tualetas: atviras ar uždaras

Jūs, ko gero, norėsite uždaros dėžės, kadangi:

  • Iš jo augintinė praktiškai neišdrabstys kraiko;
  • Jo atvirai nesimatys;
  • Kvapas po atlikto didelio reikalo neraitys nosies prisiartinus.
  • Tai praktiškiausias ir, ko gero, estetiškiausias tualetas šeimininko atžvilgiu. Be to, reikalui esant, su juo žymiai patogiau keliauti.

Atsižvelgiant į tai, kad katės mėgsta ankštas ir uždaras patalpas, jose jaučiasi jaukiai ir patogiai, dauguma jų turėtų mėgti būtent uždaras dėžes. Ir taip, ir ne. Kaip ir minėjome, tai – skonio reikalas, o savąjį jūsų katė žino geriau už jus. Bet kokiu atveju, siūlome išmėginti, o tam, kad turėtumėte daugiau įtikinamų argumentų, pasidalinsime savo patarimais.

  • Visoms katėms yra svarbi higiena, todėl rekomenduojame rinktis kraiką, kuris puikiai sugeria drėgmę ir neutralizuoja kvapus. Valykite katės tualetą ir užtikrinkite pastovią švarą jame.
  • Situaciją gerina kvapus puikiai sugeriantys anglies filtrai.
  • Tinkamas tualeto dydis. Idealus uždaras katės tualetas yra toks, kurio stogas neliečia gyvūno galvos, o padarėlis gali laisvai apsisukti aplink savo ašį ir dėžės ilgis leidžia stovėti nei nosimi, nei užpakaliu neliečiant sienų.
  • Durelės. Įsitikinkite, kad jos tikrai lengvai varstomos ir katei nekils keblumų nei įeinant, nei išeinant. Patarimas:jei matote, jog augintinei durelės ne prie širdies, jas tiesiog išimkite ir palikite atvirą angą. Tai labai paprasta.

Dauguma dabartinių atvirų kačių tualetų turi į vidų užsilenkusius gaubtus, kurie sulaiko bet kokio tipo kraiką, drabstomą per įkalčių slėpimo darbus. Dydis čia taip pat svarbus ir vadovautis reikėtų tais pačiais patarimais kaip ir prieš tai kad rašėme, tik šiuo atveju nebelieka aukščio kriterijaus.

Jei namuose laikote daugiau nei vieną katę, būkite supratingi, įrenkite ir daugiau nei vieną tualetą. Katės yra individualistės ir tikrai nesijaučia gerai lipdamos į tupyklą, kurioje kvepia svetimu turtu. Šiuo atveju galite įrengti tiek atviro, tiek ir uždaro tipo – kiekvienos skoniui ir ramiems pasisėdėjimams. Atminkite, nepatenkinta katė tualetą sau tikrai susiras. Klausimas, ar jums tai patiks. Blogi įpročiai susiformuoti ilgai netruks, o štai atprasti nuo jų prireikia nemažai laiko, pastangų, o kartais ir finansinių investicijų.

Kraikas kačių tualetui: kokio geriau NEsirinkti

Jei esate vyresnis nei 40, tikrai pamenate tuos laikus, kai tokio dalyko kaip kraikas katėms iš viso nebuvo. Tada naminiai katinukai galėdavo džiaugtis arba karpyti ausimis pamatę šeimininkų išmonę. Vienas dažniausių ir, beje, tikrai ne pačių saugiausių sprendimų būdavo iš lauko parnešamas smėlis ar žemės. Iš pažiūros atrodo pigu, paprasta, natūralu ir ekologiška, tačiau mes trumpai apie nepatogumus ir netgi tykančius pavojus.

Pirmiausia, jūs kartu su pasikastu iš lauko smėliu galite parsinešti ir įvairių parazitų kiaušinėlių, bakterijų ar kitų ligų sukėlėjų, o štai tuomet nereikėtų stebėtis, kodėl namuose auginamas katinas turi blusų ar pradėjo negaluoti dėl pirmuonių sukeltų ligų.

Taip, turint laiko galima užsiimti ir smėlį dezinfekuoti aukštoje temperatūroje, tačiau verta paminėti, jog:

  • Smėlis pusėtinai sugeria drėgmę ir visiškai nesugeria kvapo, todėl praktiškai po kiekvieno katės apsilankymo tualete turėtumėte jį pakeisti nauju.
  • Smėlis yra sunkus, todėl jo parsinešimas į namus bus gan komplikuotas. Negana to, ir atsikratymas jau panaudotu turiniu ne pats patogiausias.
  • Smėlis katei gali taip patikti, kad kasimo procesas prieš ir po reikalo gali tapti stiproka smėlio audra, kurią tvarkysite jūs.

Tinkamas kraikas katės tualetui

Vis dar populiariausias yra bentonitinis kraikas, pagamintas iš mineralinio molio, kuris ypač gerai absorbuoja drėgmę ir išlaiko jos gerokai daugiau nei pats sveria. Šio tipo kraikas gali būti dvejopas: sušokantis ir nesušokantis į gabalus. Nesušokantis iš pažiūros atrodo pigesnis, tačiau tokiu atveju dažnai reikia keisti visą tualeto turinį. Sušokantis į gabalus yra gerokai patogesnis, nes jį paprasta semtuvėliu išimti iš dėžės ir nereikia dažnai keisti viso jos turinio. Privalumas tas, kad daugumai kačių šis kraikas tikrai patinka.

Kalbant apie trūkumus. Kai kuris šio tipo kraikas gali šiek tiek dulkėti, o tai nepatiks linkusiems į alergiją gyvūnams. Dar bentonitinis kraikas gali lipti prie letenėlių. Daugumai gyvūnų tai nė motais, bet šeimininkams reikia inovatyvesnio sprendimo, todėl „Canada Litter“ siūlo kraiką su kūdikių pudra, kuri efektyviai sprendžia šią problemą.

Bentonitinį kraiką draudžiama nuleisti į tualetą, tad geriau net nemėginkite.

 

Kita populiari rūšis yra silikagelio kraikas. Šis kraikas yra puikus pasirinkimas, jei jūsų katė yra pedantė ir mėgsta idealią tvarką. Beje, šio tipo kraikai nedulka, todėl nealergizuoja. Kiekviename kristalėlyje esančių skylučių dėka drėgmė ir kvapas yra akimirksniu užrakinami viduje. Privalumas dar ir tas, kad kiekvieną kartą katei apsilankius tualete jo nereikia valyti. Tualetas valomas pagal ant pakuotės pateiktas instrukcijas pakeičiant visą dėžės turinį nauju. Kai kurie šių kraikų sudrėkę skleidžia malonų aromatą, kiti yra natūralaus kvapo. Kraikas beveik nelimpa prie letenėlių, o dėl savo netaisyklingos kristalo formos net ir iškritęs iš dėžės toli nerieda. Dauguma jų dėl savo neorganinės kilmės yra antibakteriniai.

Iš trūkumų verta paminėti, kad nors kraikas yra ypač patogus šeimininkams, gali būti, kad katė iš pradžių į šį pasirinkimą žiūrės kreivai, bet reikalui prispyrus sutiks su jūsų pasirinkimu.

 

Trečioji rūšis pastaruoju metu auga kaip ant mielių – natūralių kraikų kategorija. Tai puiki alternatyva ieškantiems gamtai draugiškų, tvarių, ekologiškų produktų. Šie kraikai gerai sugeria drėgmę ir kvapus, tačiau dėl skirtingų gamybos medžiagų jų charakteristikos yra nevienodos, todėl negalima apibūdinti visų kaip vieno. Kai kurie jų šiek tiek dulka, tad į alergijas linkę augintiniai gali sureaguoti.

Kraikas ASAN yra pagamintas iš perdirbtos celiuliozės ir priskiriamas natūralių kraikų kategorijai, tačiau visiškai nedulka ir nealergizuoja. Produktas ilgam „užrakina“ kvapą ir puikiai sugeria drėgmę dėžutės apačioje, todėl kraiko paviršius lieka sausas ir malonus jūsų augintinės letenėlėms. ASAN nesušlampa ir neprilimpa prie dėžutės kraštų, todėl ją lengva valyti, o kraiką galima mesti tiesiai į tualetą, šiukšlių konteinerį ar kompostuoti, kadangi jis natūraliai suyra. Svarbiausia, dėl savo unikalios sudėties produktas yra labai ekonomiškas ir padeda sutaupyti. Kitas perdirbtos celiuliozės privalumas – lengvas medžiagos svoris, tad pasibaigus kraikui nubėgti jo nupirkti gali net ir vaikai.

Dar vienas ekologiškas produktas – medžio kraikas granulėmis. Šis gali būti naudojamas ne tik katėms, bet ir paukščiams, graužikams ar šeškams. Tuo tarpu TOFU kraikas yra pagamintas iš 100 proc. žirnių ląstelienos, jame nėra jokių sintetinių priedų ar dažiklių. Be to, tai visiškai suyrantis produktas, kurį, kaip ir ASAN perdirbtos celiuliozės gaminį, galima išmesti tiesiai į tualetą.

Kiti dažniau sutinkami natūralūs kraikai yra gaminami iš bambuko granulių, medžio pjuvenų, kukurūzų ir t.t.

Atminkite

Murkiantys mūsų bičiuliai nemėgsta permainų, tad, jei staiga nuspręsite pakeisti naudojamą kraiko rūšį, namuose gali kilti protestų banga. Pereikite prie kito kraiko palaipsniui įmaišydami į senąjį naujo produkto ir laikui bėgant didinkite jo kiekį.

 

Sėkmės ir gražių akimirkų su murkiančiais!

ŠIS TEKSTAS YRA „AKVAZOO“ NUOSAVYBĖ.

KOPIJUOTI DRAUDŽIAMA

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis