Kai sraigės akvariume tampa problema

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 5115
Kai sraigės akvariume tampa problema

Kaip kovoti su akvariume atsiradusiomis nepageidaujamomis sraigėmis.

Sraigės visuomet yra laukiamos akvariumo gyventojos, panašiai kaip sliekai komposte ar skruzdėlės miške. Jos vykdo svarbias užduotis ir yra labai įdomūs gyviai, tačiau sraigių rūšių yra daug ir įvairių. Kai kurios jų yra pageidaujamos ir naudingos, pvz.: Ampuliarijos ar Neritinos, pastarosios, beje, puikiai šalina dumblius. Tačiau yra tokių sraigių rūšių, kaip pvz.: Trimitininkai, Fizos ir pan., kurios yra hermafroditės ir dauginasi nekontroliuojamai (kuomet yra didelis maisto kiekis). Tai vadinama „sraigių epidemija“. Suprantama, tokios akvariumo gyventojos yra nepageidaujamos. Dauguma dekoratyvinių sraigių turi savitą lytį ir todėl dauginasi žymiai lėčiau.

Kokia viso to priežastis?

Dažniausiai sraigės į akvariumą atkeliauja su augalais, dekoracijomis ar gruntu iš kitų akvariumų. Problema yra ne pačios sraigės, o sąlygos, kurios leidžia joms nekontroliuojamai daugintis. Pirmiausia, tai – maisto perteklius. Be sraigių akvariumo žuvims skirto maisto likučiai imtų pūti ir sukeltų kitas problemas. Dribsniai ar granulės turėtų būti žuvų suvalgomos maždaug per tris minutes po šėrimo, o ant grunto turėtų nelikti jokių likučių. Jei lieka - šeriate per daug. Geriau maitinti dažniau, mažesnėmis porcijomis. Jei maisto nuolat pripilama per daug, reikia dažniau keisti vandenį ir ,,nusiurbti“ gruntą vadinamų „dugno nusiurbėjų“ pagalba pvz ,,AquaEx ir ,,Aqua-In-Out.

Bet kokiu atveju, akvariume visada lieka bent šiek tiek žuvų nesuvalgyto maisto, kurį puikiai suranda sraigės. Svarbu žinoti ir tai, kad sraigės įsisavina, perdirba žuvų ekskrementus, tad jei akvariumas bus ,,perpildytas“ žuvimis, net šeriant saikingai, sraigių vis tiek daugės.

Kaip kovoti su nepageidaujamomis sraigėmis?

Anksčiau paprasčiausias metodas buvo priemonė nuo sraigių ,,EP1946637A1“ biocidas. Tai buvo žiaurus elgesys su gyvūnais bei didelė našta ir žala Jūsų akvariumui. Akvariumo gyventojai kentėjo nuo padidėjusio NO2 ir NH4 kiekio bei deguonies trūkumo. Šiuo metu ši veiklioji medžiaga yra draudžiama rinkoje.

Kita alternatyva tai žuvys arba sraigės ėdančios šias sraiges. Pavyzdžiui sraigės Helenos, kurios yra taikios, užauga iki 1,5-1,8cm. Tai aktyvi sraigė, kuri akvariume užsiima kitų sraigių „medžiokle“. Minta kitomis sraigėmis - pagauna ir išsiurbia jas iš kiautelio. Kai sraigių nėra, minta žuvims skirtu maistu. Laikant sraiges, svarbu žinoti jog jos visos yra jautrios variui vandenyje, tad naudojant preparatus skirtus žuvų gydymui ar dumblių prevencijai reikia atkreipti į tai dėmesį. Taip pat, kaip jau anksčiau minėta, yra ir žuvų, kurios ėda sraiges. Tai – Botijos. Dažniausiai akvariumuose laikomos Botijos Klounai ir Marmurinės Botijos. Kalbant apie pirmąsias, tai neagresyvios žuvys, tačiau augančios iki 15cm, todėl nepatartina laikyti su smulkiomis žuvelėmis. Be to šioms žuvims reikalingas ,,neperpildytas“, kuo ilgesnis akvariumas su didele srove. Kita žuvis – Marmurinė Botija. Taip pat ganėtinai taiki žuvis, tad nepatartina laikyti su agresyviomis žuvimis. Auga apie 7-15cm, todėl šias Botijas galima laikyti ir su smulkesnėmis žuvimis. Kaip Botijoms Klounams, taip ir šioms akvariumas turėtų būti ,,neperpildytas“.

Taigi, jei norite sraiges naikinti šiuo būdu, žuvų ar kitų sraigių pagalba, būtina atkreipti dėmesį į tai, ar sugyvens visi kartu su Jūsų akvariume jau esančiais ,,gyventojais”. Svarbu atsiminti, jog gyvi organizmai neturėtų būti auginami kažkokiam tikslui, jie tūrėtų būti laikomi protingai ir atsakingai.

 

 

 

 

Dar vienas metodas - sraigių gaudyklė, pavyzdžiui ,,JBL LimCollect. Į ją dedamas maistas, kuris pritraukia sraiges. Jos papuola į gaudyklės vidų, o išlįsti iš jos nebegali. Jei naudosite kasdien bent 1-2 savaites, sraigių skaičius ženkliai sumažės.

Taigi, norint sumažinti nepageidaujamų sraigių kiekį akvariume, pasirinkite vieną iš siūlomų būdų, bei turėkite kantrybės.  

Šis tekstas yra „Akvazoo“ nuosavybė.

Kopijuoti draudžiama

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis