Akvariuminių žuvų ligos

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 1739
Akvariuminių žuvų ligos

Pasakojame apie ligas, kuriomis dažniausiai serga akvariumų žuvys, ir kaip būtų galima joms padėti.

Susirgus akvariuminei žuvytei, jos ligą namų sąlygomis nustatyti nėra lengva. Dažniausiai pastebime, kad žuvis yra vangesnė nei įprastai, sutrikusi jos koordinacija, ant kūno atsiradę išorinių pakitimų ir pan. Čia pasakojame apie ligas, kuriomis dažniausiai serga žuvys, ir kaip būtų galima joms padėti.

Dažniausiai pasireiškia infekcinės (užkrečiamos) ir neinfekcinės (neužkrečiamos) ligos. Neinfekcinės ligos – tai apsinuodijimai, sužeidimai, apsigimimai ir pan.

INFEKCINĖS LIGOS

Ichtioftiriozė, kurią sukelia blakstienuotoji infuzorija Ichthyophthirius multifiliis. Kitaip liga dar vadinama „manų kruopų“, „baltų taškelių“ liga, nes ant žuvies kūno atsiranda baltų dėmių, primenančių manų kruopas. Svarbu ligą kuo greičiau pradėti gydyti, nes žuvies gleivinė stipriai pažeidžiama, dėl to ji gali susirgti antrine infekcija.

GYDYMAS. Gydymui reikia priemonės, kurios pagrindinis komponentas būtų malachitas, pavyzdžiui, Green Ichtio arba Faunamor. Prieš kiekvieną preparato dozės pakartojimą, rekomenduojama pakeisti 50% vandens. Taip pat rekomenduojama preparato naudojimo laikotarpiu vandens temperatūrą pakelti iki 27–28 °C tiek laiko, kol žuvis gali tai toleruoti. Gydymas turi tęstis tol, kol neliks nė vieno taškelio, 2–3 dienas, kitaip liga gali atsinaujinti,

Chilodoneliozė, kurią sukelia Chilodonella infuzorijos. Ligos simptomai nevienodi, tačiau dažniausiai žuviai pasireiškia padidėjęs gleivėtumas su antrine bakterine infekcija, dėl ko žuvis atrodo tarsi padengta plonu pilkšvu sluoksniu. Taip pat gali sulipti pelekai, žuvis laikosi arčiau vandens paviršiaus arba kasasi į gruntą ir po dekoracijomis.

GYDYMAS. Ligą galima gydyti vario preparatais, tripaflavinu, akriflavinu, etakridinu, formalinu. Rekomenduojame Formisol arba Odimor- priemonę prieš išorines bakterines infekcijas, ją galima vartoti ir kai nėra aiškių ligos požymių, tačiau žuvis elgiasi neįprastai (sulipę pelekai, žuvis trinasi į akvariume esančius objektus). Svarbu: priemonės negalima naudoti kartu su bestuburiais gyvūnais (krevetėmis, vėžiagyviais) gėlavandeniuose akvariumuose. Preparato naudojimo laikotarpiu jie turėtų būti perkelti į kitą akvariumą. Chilodoneliozės gydymo poveikį taip pat sustiprina valgomoji druska ir aukšta vandens temperatūra. Chilodineliozės atveju reikėtų į 1 l vandens dėti 2–3 g valgomosios druskos (nejuodotos). Gydymo kursas – 5–7 dienos. Atidžiai stebėti vandens parametrus. Svarbu: druska kenkia akvariumo augalams, todėl norint gydyti žuvis druska, reikėtų jas perkelti.

Trichodinozė, kurią sukelia Trichodina šeimos infuzorija. Ligos atveju, oda gali pasidengti baltos spalvos danga ir žuvis pradeda elgtis neįprastai, jos pelekai sulimpa, ji pradeda trintis į akvariumo objektus ir kt. Taigi ligos eiga ir požymiai nesiskiria nuo chilodoneliozės, ir sukėlėjas nustatomas tik mikroskopu.

GYDYMAS. Gydymas taip pat toks kaip chilodoneliozės atveju, rekomenduojame Formisol , Odimor bei JBL Aradol Plus 250.Trichodinozės gydymui sustiprinti, kaip minėta, gali būti naudojama valgomoji druska. Reikėtų į 1 l vandens dėti 3–5 g valgomosios druskos (nejuodotos). Gydymo kursas – 5–7 dienos. Atidžiai stebėti vandens parametrus. Svarbu: druska kenkia akvariumo augalams, todėl norint gydyti žuvis druska, reikėtų jas perkelti.

Kostiozė, kurios sukėlėjas – žiuželinis pirmuonis Costia (Ichtybodo) necatrix. Prie žuvies odos ir žiaunų parazitas prisitvirtina žiuželiais. Greičiausiai dalijasi esant 25–28 °C temperatūrai. Požymiai taip pat panašūs iki anksčiau minėtų dviejų ligų, tik ligos eiga – kiek ūmesnė ir žuvies gleivinės sekrecija – didesnė.

GYDYMAS. Kostiozė efektyviai gydoma vario turinčiais preparatais. Pavyzdžiui, Formisol arba Odimor Idealiausia gydyti atskirame akvariume, nes vario turintys preparatais neigiamai veikia akvariumo florą ir išbalansuoja biologinius procesus. Jei iš akvariumo perkeltumėte sergančias žuvis į kitą, o jį paliktumėte visai be žuvų 7–10 parų, palaikant 26–28 °C temperatūrą, parazitai be žuvų žūtų.

Oodinozė, kurią žuvims sukelia dviejų rūšių žiuželiniai pirmuonys – Oodinium pillularis ir Oodinium limneticum. Pirmasis parazituoja įsiskverbęs giliai į epitelinį sluoksnį. Kadangi jis laisvai plaukioja vandenyje irdamasis žiuželiais ir blakstienėlėmis, todėl lengvai pasiekia žuvį, įsiskverbia į odą ir ten vystosi apie 2–4 paras. Oodinium limneticum parazituoja tik ant epitelinio sluoksnio. Vandenyje juda irdamasis dviem žiuželiais.

Užsikrėtusi žuvis atrodo lyg nusėta geltonais taškeliais. Juos įžiūrėti gana sunku, ypač ant šviesių žuvų. Kol parazitų nedaug, taškeliais pasidengia kiekvieno žvyno kraštai, kur minkštesnis audinys, ligai progresuojant, taškeliai išplinta ant viso kūno. Negydoma žuvis nugaišta.

GYDYMAS. Prieš oodiniumus kovojama vario preparatais ir etakridino laktatu. Rekomenduojame Trypaflavin arba Odimor – specialią priemonę prieš oodinozę. 

Girodaktilozė ir daktilogirozė, kurias sukelia monigenejinės kirmėlės iš Gyrodactylidae ir Dactylogyridae šeimų. Jos gana smulkios – 1 mm, prie žuvies prisitvirtina specialiais diskais ir kabliais. Minta atsisluoksniavusiomis epitelinio sluoksnio dalelėmis ir gleivine. Gyrodactylidae kirmėlės yra gyvavedės ir parazituoja daugiausiai ant žuvies kūno bei pelekų, o Dactylogyridae – tik žiaunose ir dauginasi dėdamos kiaušinius.

Tai gana specifiniai parazitai, nes kiekviena jų rūšis parazituoja tik ant tam tikrų žuvų, tačiau net jei akvariume sirgtų, tarkime, tik gyvavedės, gydyti reikia visas žuvis, norint pilnai sunaikinti infekciją.

Girodaktilozės ligos simptomai panašūs į kitų anksčiau minėtų infekcinių ligų. Ji pavojingesnė jaunoms žuvims, nes labai silpnina imunitetą. Daktilogirozė išorinių ligos požymių neturi, sukėlėjas nustatomas mikroskopu, tačiau pastebimas dažnesnis žuvies kvėpavimas, laikymasis arčiau vandens paviršiaus, ligai paūmėjus pastebima, tarsi žuvis „kosėtų“, t. y. nuolat bandytų kažką išspjauti. Nors kirmėlės žiaunų neėda, tačiau smarkiai jas sudirgina pridaro mikrožaizdelių, dėl ko padidėja gleivėtumas ir gali atsirasti antrinė infekcija. Negydant gali prasidėti žiaunų nekrozė ir žuvis uždustų.

GYDYMAS.  Efektyviausias gydymas: trumpalaikės amoniako vonelės, preparatai chloramino ar prazikvantelio pagrindu. Rekomenduojame JBL Gyrodol Plus 250 priemonę, Capicaps T arba Dactymor Forte prieš kirmėlines infekcijas. Kaip minėta, turi būti gydomos visos akvariumo žuvys.

Heksamitozė, kurią sukelia žiuželiniai pirmuonys, veikiantys žuvų žarnyne ar tulžies kanaluose. Sukėlėjai iš Hexamita, Spironukleus, Trichomonas, Bodomonas ir Cryptobia giminės pirmuonys.

Liga itin būdinga ciklidinėms žuvims, kitos žuvys dažniausiai suserga, jei laikomos netinkamomis sąlygomis. Manoma, kad ciklidinės žuvys yra užkrato nešiotojos, tačiau liga progresuoja nusilpus imunitetui.

Pirmoje stadijoje nesimato jokių išorinių požymių. Jautresnės žuvys, tokios kaip diskusai, patamsėja, pasidaro baikštesnės, slepiasi, nors ir ėda, tačiau darosi išrankios. Ligai progresavus ir parazitams pažeidus žarnyno gleivinę, žuvų išmatos tampa panašios į ilgus balkšvus siūlus, kurie ilgai neatsiskiria. Dėl ligos simptomų ją dar įprasta vadinti ,,skylių“ liga, nes, manoma, nusilpus imunitetui ir trūkstant mineralų, žuvies galvoje atsiveria baltos opos. Taip pat gali būti išpūstas pilvas, nors žuvis ir neėda. Pasitaiko, kad ligos sukeltas uždegimas pažeidžia lygiuosius raumenis, taigi jie nebesusitraukinėja ir nebestumia žarnyno turinio lauk. Tokiais atvejais net iš išgydžius ligą, raumenynas būna taip pažeistas, kad žuvis negali normaliai tuštintis, pučiasi pilvas, prasideda puvimo procesai ir žuvis nugaišta. Jei parazitai veikia tulžyje ir jos kanaluose, pastebime, kad žuvis nors ir aktyviai puola prie maisto, bet jį vis išspjauna. Tačiau, ar tai tikrai heksamitozė, nustatyti galima tik mikroskopu.

GYDYMAS.  Svarbu pradėti gydymą kuo anksčiau, kol nėra sunkių vidaus organų pažeidimų. Sergančią žuvį geriausiai gydyti atskirai. Gydymo trukmė labai priklauso nuo ligos stadijos. Bet kuriuo atveju, 1–2 savaitės būtinai. Rekomenduojame Protosol priemonę prieš heksamitozę. Vaistas yra skirtas gydyti gėlavandenių ir jūrinių akvariumų žuvis nuo žarnyno infekcijų. Gydymo metu rekomenduoja papildomai naudoti oro pompą, kad būtų užtikrinamas tinkamas vandens aeravimas.

Taip pat efektyvu didinti vandens temperatūrą iki 33 °C. Aukštoje temperatūroje sulėtėja parazitų vystymasis.

Nematodozė, sukelta apvaliųjų kirmėlių (nematodų) Capillaridae, Oxyuridae, Camallanidae ir kt. Dažniausiai pasitaikantys simptomai: užkrėsta žuvis kenčia nuo staigaus svorio praradimo nepaisant gero šėrimo. Retkarčiais žuvies išmatos tampa baltos spalvos, nes parazitai pažeidžia žarnyno sieneles. Svarbu: liesa, pabalusi galva gali rodyti, kad žuvis yra prastai maitinama arba užsikrėtusi žiuželinėmis kirmėlėmis. Susirgusi būrinė žuvys, atsiskiria nuo kitų, sparčiai netenka svorio. Taip pat gali gulėti ant dugno ir nevalingai suktis ratu. Tikslesnę ligos diagnozę galima nustatyti mikroskopu.

GYDYMAS.  Kaip ir visų infekcinių ligų atveju, svarbu kuo anksčiau pastebėti ligos požymius ir pradėti gydymą. Šiuo atveju itin efektyvus gydymas benzimidazolio preparatais. Rekomenduojame specialiai tam sukurtą JBL Nedol Plus 250. Preparatas yra skirtas gėlavandenių ir jūrinių akvariumų žuvims, kuriuose nėra bestuburių gyvūnų (koralų, sraigių, moliuskų, krevečių ir kt.). Preparato naudojimo laikotarpiu akvariumas turi būti nuolatos stebimas, ir jei ant žuvų pastebėjote nepageidaujamų pokyčių, nedelsiant turi būti pakeičiama 50% akvariumo vandens.

Pseodomonozė ir aeronomonozė, sukeltos Pseodomonas ar Aeronomas bakterijų. Ligos požymiai: nusmailėję arba aptirpę, sulipę žuvų pelekai, jie gali būti pasidengę baltomis, o kūnas – pilkšvomis gleivėmis. Negydant infekcija plečiasi į minkštuosius audinius.

GYDYMAS. Naudoti preparatus, pagamintus nifurpirinolio pagrindu. Rekomenduojame JBL Furanol Plus 250 arba Virumorpriemonė prieš bakterines infekcijas tablečių pavidalu. Svarbu: nifurpirinolio preparatai negali būti naudojami kartu su bestuburiais (koralais, plukėmis ir t.t.) jūriniuose akvariumuose. Gėlavandeniuose akvariumuose jį pakankamai gerai toleruoja krevetės ir kiti vėžiagyviai.Po gydymo akvariume reikėtų naudoti „biostarterius“ – gyvas bakterijų kultūras, biologinei pusiausvyrai atstatyti.

Karpinėms žuvims patariame naudoti JBL Ektol bac Pond Plus priemonę nuo opų ir pelekų puvinio. Taip pat rekomenduojame naudoti esant atviroms žaizdoms, kraujuojančioms opoms, pažeistoms žiaunoms (tuo metu itin patankėja žuvies kvėpavimas), išsprogusioms akims, vandenligei ir pan. Galima naudoti ir kaip profilaktinę priemonę, jei yra sulipę žuvų pelekai ar pastebite, kad žuvys kasosi. 

Grybelinės ligos, sukeltos Achyla, Aphanomyces, Saprolegnia grybelių. Pastebėta, kad šiomis ligomis dažniausiai serga nusilpę, peršalusios ar sužeistos žuvys. Išoriniai simptomai pakankamai ryškūs: žuvies pelekai arba kūnas pasidengia į vatą panašiomis apnašomis, dažniausiai – pažeistose vietose.

GYDYMAS.  Svarbu: prieš gydant žuvis nuo grybelinių infekcijų, iš filtro turi būti pašalinta aktyvuota anglis, atjungiami UV-C prietaisai ir CO2 sistemos, taip pat pakeičiama 50% vandens. Preparatų naudojimo laikotarpiu akvariumo vanduo turi būti gerai aeruojamas. Rekomenduojame Blue Ichtio arba Dessamor - grybelinėms infekcijos gydyti skirtą priemonę, kurios pagrindą sudaro malachito žaliasis oksalatas, etakridino laktatas ir povidono jodinas. Gydymo metu taip pat labai svarbu stebėti nitritų kiekį vandenyje. Jei jis viršija normą, nedelsiant atšviežinkite vandenį ir įpilkite gerųjų vandens bakterijų.

Jei tiksliai nepavyksta nustatyti ligos, tokiu atveju yra plataus spektro akvariumo priežiūros priemonė Medimor dekoratyvinėms gėlavandenėms ir jūrinėms žuvims nuo įvairių infekcijų: pirmuonių, pvz.: Ichthyobodo (Costia forma), Chilodonella, Ichthyophthirius („manų kruopų“ liga); bakterijų, pvz.: Columnaris; grybelių, pvz.: Saprolegnia.

Simptomai: baltai geltonos apnašos, pūkelių formos apnašos, opos, žaizdos, kraujosruvos, žvynų kritimas, „pasišiaušę“ žvynai, pelekų puvinys, neskaidri gleivinė, apnašos aplink burną, apatiškumas, iššokusios akys, išsipūtęs pilvas.

***

Kaip ir minėta, gydant žuvis nuo infekcinių ligų, rekomenduojama žuvis perkelti į kitą akvariumą, reguliariai šviežinti vandenį, preparatus naudoti tiksliai taip, kaip nurodo jų gamintojas. Taip pat svarbu stebėti vandens parametrus, tam skirti vandens testai. Atšviežinus vandenį, jį papildykite gerosiomis bakterijomis. Jei ligos metu buvo stipriai pažeista žuvies gleivinė, rekomenduojame padėti jai sustiprėti duodant JBL Ektol Cristal – priemonės nuo streso, efektyviai atkuriančios gleivinę. Imuninę sistemą sustiprinsite duodami JBL Atvitol multivitaminų akvariumo žuvims ir Easy Life Catappa-X – priemonės, padedančios palaikyti gerą žuvų sveikatą ir ryškias spalvas.


„Akvazoo“ rūpinamės Jūsų akvariumo žuvų sveikata
!

Šis tekstas yra „Akvazoo“ nuosavybė. Kopijuoti ar publikuoti be sutikimo – draudžiama. Tekstas parengtas bendradarbiaujant su akvariumo žuvų ekspertu Eduardu Sidikerskiu.

 

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis