Atostogos su šuniu? Žinoma!

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Šunys Data: favorite Paspaudimai: 856
Atostogos su šuniu? Žinoma!

„Tu man dar esi berniukas, panašus į šimtą tūkstančių kitų berniukų. Ir tu man nereikalingas. Ir aš tau nereikalinga. Aš tau esu lapė, panaši į šimtą tūkstančių lapių. Bet jei tu mane prisijaukinsi, mudu būsime vienas kitam reikalingi. Tu man tada būsi vienintelis pasaulyje. Aš tau būsiu vienintelė pasaulyje“...

„Tu man dar esi berniukas, panašus į šimtą tūkstančių kitų berniukų. Ir tu man nereikalingas. Ir aš tau nereikalinga. Aš tau esu lapė, panaši į šimtą tūkstančių lapių. Bet jei tu mane prisijaukinsi, mudu būsime vienas kitam reikalingi. Tu man tada būsi vienintelis pasaulyje. Aš tau būsiu vienintelė pasaulyje“...

Nuotrauka: Vera Salnitskaya

Atsimenat šį stebuklingą pokalbį iš garsiosios Antuano de Sent Egziuperi knygos „Mažasis princas“? Juk iš tiesų būtent taip ir yra, mūsų augintiniai mums yra patys „pačiausi“ – gražiausi, protingiausi, juokingiausi ir, žinoma, mylimiausi. 

Prieš amžius amžinuosius – o naujausi tyrinėjimai teigia, kad tai buvo prieš 27000 – 40000 metų – žmogus prisijaukino šunį. Bėgant laikui, ne kas kitas, o šuo užsidirbo geriausio žmogaus draugo vardą. Liūdna, bet tiesa, kad šunys net ir į kapą su šeimininku keliaudavo.

Kodėl būtent šuo?

Kaniterapijos klubo prezidentė Vytautė Matusevičienė aiškina, jog genetiškai šuo yra gaujos gyvūnas, turintis polinkį priklausyti bendruomenei: jis, kitaip ne katinas, mėgsta būti būryje, klausyti komandų ir tarnauti kitiems, o dėl šių charakterio savybių šuo ir yra viena iš pirmųjų domestikuotų gyvūnų rūšių.


Teisybės vardan reikėtų pasakyti, kad iki XVIII a. šuo buvo vertinamas labiau pragmatiškai nei emociškai, tačiau XVIII a. viskas apsivertė aukštyn kojom – šuo tapo emocinio prieraišumo simboliu.

Vanderbilto universiteto studija įrodo, jog buvimas su šuniu sumažina vienišumo jausmą. Negana to, ta pati studija teigia, jog šuo žmogaus gyvenimui suteikia prasmės, mat žmogus jaučiasi reikalingas, prasmingas. O ką jau kalbėti apie kaniterapiją, šunis - vedlius, šunis – policininkus, gelbėtojus ar pan. Jau nieko nebestebina lėktuve šalia žmogaus išdidžiai sėdintis jo keturkojis „emocinis asistentas“. Tad nuo neatmenamų laikų šuo keliauja su žmogumi, o dabar, kai keliauti tapo žymiai paprasčiau ir greičiau, kitaip sakant – kai pasaulis „susitraukė“, jau nieko nebestebina keturkojai, keliaujantys prie jūros atostogauti kartu su savo šeimininkais.

 

Keliauti kartu ar visgi palikti „pas močiutę“?

 

Pirmiausia pats šeimininkas turi gerai pažinti savo keturkojį bičiulį. Yra šunų, kurie vos kilometrą pajudėję automobilyje, jau atiduoda tai, ką pusryčiams suvalgė. Yra šunų, kurie vos pamatę kelioninį narvą, slepiasi po lova. Bet yra ir tokių, kuriems nors ir po tiltu, bet su šeimininku. Savo šuns būdą ir galimybes geriausiai žinote jūs patys, bet tai, ką jau perskaitėte šio teksto pradžioje, sako, kad šuo visgi yra socialus gyvūnas ir jam būti gaujoje su savo šeimininkais yra prioritetas.

Mažiausiai ką galite padaryti, tai patikimoje veterinarijos klinikoje atlikti svarbiausius sveikatos tyrimus. Paaiškėjus, kad šuniukas yra sveikas ir gali vykti kartu, išbandykite trumpas keliones automobiliu. Taip bus paprasčiau pereiti prie kelionių lėktuvu. 

Prieš bent kurią kelionę išsiaiškinkite, kokių dokumentų reikės ne tik nuvykus į kitą šalį, bet ir grįžtant į gimtinę. O jei tai kelionė lėktuvu, nepraleiskite pro akis nei vieno avialinijų reikalavimo: net ir vienu centimetru per didelis augintinio narvas gali tapti pagaliu rate ir jūsų kelionė baigsis net neprasidėjus. Geriausia dėl įvažiavimo į kitą užsienio šalį ir grįžimą atgal jus pakonsultuos artimiausia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

 

Taigi, jei jau atostogauti, tai tik su visa šeima!

 

Dauguma atostgautojų visgi renkasi tas kryptis, kuriose spigina kaitri saulutė ir temperatūra nenukrinta žemiau 30 laipsnių. O ir mūsų žalioji Lietuva jau beveik niekuo neatsilieka nuo tropikų klimato. Mes šokame į maudymosi kostiumėlius ir gaivią jūrą ar linų mėlynumo baseiną, dar sukertame porciją ledų ir išgeriame daug vandens, o augintinis...  Su tais pačiais kailiniais.

Šuns odoje beveik nėra prakaito liaukų, tad prakaituoti ir taip atsivėsinti jie galimybės neturi, todėl vėsinasi lekuodami pro burną. Kartais jie lekuoja neįtikėtinai greitai, o išsiplėtusios liežuvio snukio ir ausų kraujagyslės taip pat padeda šiek tiek atvėsti. Nepaisant to, šuo žaibiškai greitai gali patirti šilumos smūgį, todėl ypač svarbu pasirūpinti, kad jūsų augintinis turėtų galimybę bent šiek tiek atsivėsinti. Labai pavojinga šunį bent minutei palikti kaistančiame automobilyje. Net ir praverti langai nepadės...

Perkaitęs gyvūnas karščiuoja, tampa vangus, mieguistas, liežuvis ir dantenos parausta, jis ima seilėtis, gali vemti. Galų gale – netekti sąmonės ir nugrimzti į komą.

Mes, šeimininkai, galime padėti savo augintiniams ištverti karštį!

Ir tai yra mūsų pareiga, tad štai keletas patarimų:

#1 Mažesnės porcijos maisto ir visada prieinamas gaivus vanduo. Taip pat šunį galima šerti šiek tiek vėliau, kai karštis atlėgsta. 

Jei ruošiatės ilgam į lauką, visuomet pasiimkite vandens ir savo keturkojui. Akvazoo.lt rasite kelioninių gertuvių, o jos – nepakeičiamos vasarą!

#2 Maudynės, jei šuo nebijo vandens, tikrai pagelbės augintiniui atvėsti. Venkite labai šaltų vandens telkinių. Tokie gali turėti neigiamą efektą. Na, o jei arti neturite jokio vandens telkinio, rekomenduojame jūsų šuniukui baseiną! Akvazoo.lt parduotuvėse jų yra įvairių dydžių, tad tikrai rasite savo augintiniui tinkamą. 

#3 Padėti gali ir drėgnas rankšluostis, paliktas ant grindų, tačiau verta pasidomėti ir itin patogia naujiena, kurią augintinis tikrai įvertins teigiamai tiek namuose, tiek kelionėse. Tai – vėsinantys kilimėliai. Šie kilimėliai yra kompaktiški, jų svoris priklauso nuo dydžio, bet prasideda vos nuo 1 kilogramo. Tai visiškai saugi, patogi, praktiška ir patikima priemonė, kuri ras vietos lagamine ar bagažinėje, ir tikrai patiks jūsų keturkojui.

Daugiau informacijos apie šiuos produktus rasite: https://www.akvazoo.lt/329-vasara

#4 Kuo mažiau fizinio krūvio. Ilgesnius pasibėgiojimus organizuokitės ryte ar nukelkite į vakarą.

#5 Jei visgi įtariate, kad gyvūnas perkaito, kuo skubiau neškite jį į pavėsį, apklokite drėgnu rankšluosčiu. Jokiu būdu nepalikite vieno ir jį stebėkite. Būklei blogėjant, reikalinga skubi veterinaro pagalba.

O kur keliausime šiais metais?

 

Prieš akis – medumi kvepianti liepa ir žvaigždėmis besisvaidantis rugpjūčio dangus! Sutikime, metų pradžia buvo labai jau savotiška. Ir kol kas situacija nėra pati aiškiausia, tad tikrai nemažai išsvajotų atostogų užsienyje persikels į taip širdžiai artimą Lietuvą.

Lietuvoje galima aplankyti daugybę nuostabių vietų, tačiau ne visos jos draugiškos gyvūnams.

Štai keletas, patikrintų ir „palaikintų“, kuriose jus sutiks su šypsena, o jūsų augintinį – su dubenėliu gaivaus vandens:

 

#1 Nameliai medžiuose, indėniškas tipis ar tiesiog poilsio namai TIKI INN Palūšėje.

https://www.facebook.com/pg/tikiinn/posts/?ref=page_internal

 

#2 Autentiška Šiaurės Amerikos indėnų gyvenvietė lietuviškoje Kretingalėje – VINETU KAIMAS.

https://www.facebook.com/pg/vinetukaimas.lt/posts/?ref=page_internal

 

#3 Didžiausias nuotykių parkas Žemaitijoje ir nakvynės nameliai medyje – TAURŲ PARKAS.

https://www.facebook.com/tauruparkas/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCZEf1rt4-GEI1OMMjRC-n3SUM3D0L8VZSs_6AyRbnP1FLV1sf2Aaintw76bSHN3CXLa6bFXhtzqGZG

 

#4 Anykščiuose tikrai atrasite ką veikti, o jei liksite nakvoti, apsistoti su keturkojais priims NAMELIS MEDYJE ANYKŠČIUOSE.

https://www.facebook.com/pg/namelismedyjeanyksciuose/posts/?ref=page_internal

 

#5 Sodyboje PRIE LABANORO medinės palapinės, nameliai ir neišsemiami klodai veiklos!

https://www.facebook.com/pg/Sodyba-Prie-Labanoro-1893064147644215/posts/?ref=page_internal

 

#6 Teminiai kambariai sodyboje OREIVIŲ UŽUOVĖJA Širvintų rajone.

https://www.facebook.com/pg/Oreivi%C5%B3-u%C5%BEuov%C4%97ja-Kaimo-turizmo-sodyba-438775546260788/posts/?ref=page_internal

 

#7 Norite į kaliausių fabrikėlį? Tuomet teks apsistoti LAUMĖS SODYBOJE PRIE MŪŠOS TYRELIO.

https://www.facebook.com/pg/LaumesSodyba/posts/?ref=page_internal

 

#8 Poilsiavietė Aukštaitijos nacionaliniame parke su nesuskaičiuojama galybe pramogų SENOJI PALŪŠĖS VALTINĖ

https://www.senojipalusesvaltine.lt/

 

#9 Domina gyvenimas ant Kuršių marių tyvuliuojančio kranto? Apsigyvenkite kartu su augintiniu jachtoje DŽALADŪTA.

https://www.booking.com/hotel/lt/jachta-quot-dzaladuta-quot.en-gb.html

 

#10 Pramogų ir poilsio kompleksas „Drėvernos uostas“ priima iki 2 augintinių, kurių ūgis ne didesnis nei 30 cm.

https://www.facebook.com/pg/dreverna/about/?ref=page_internal

 

Gerų, šiltų, su maloniais nuotykiais ir nepamirštamomis akimirkomis atostogų!

ŠIS TEKSTAS YRA „AKVAZOO“ NUOSAVYBĖ.

KOPIJUOTI DRAUDŽIAMA

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis