Maži akvariumai ir jų žuvys

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Žuvys Data: favorite Paspaudimai: 3250
Maži akvariumai ir jų žuvys

Apie mažų akvariumų (nuo 3 iki 50 litrų) florą ir fauną. 

Pakalbėkime apie mažų akvariumų (nuo 3 iki 50 litrų) fauną. Kad akvariumukas atrodytų estetiškai ir pilnas gyvybės, būtina jo gyventojus parinkti taip, kad jie derėtų tarpusavyje ir užpildytų erdvę.

„Akvazoo“ parduotuvėse visad rekomenduojame atidžiai pasirinkti žuvis mažiems akvariumams ir neauginti „mišrainės“, t. y. daug rūšių, tačiau vos po kelias žuvis. Daug estetiškiau ir praktiškiau – rinktis vienos ar dviejų rūšių žuvis, bet ne mažiau kaip po 10–20 žuvų būrelyje. Taip atsiskleis jų grožis, o Jums bus paprasčiau užtikrinti tinkamas sąlygas.

Toliau aptarsime žuvis, labiausiai rekomenduojamas ir tinkančias mažiems akvariumams.



Žaliasis neonas (Paracheirodon simulans): ši judri žuvis mėgsta laikytis viduriniame vandens sluoksnyje. Žaliasis neonas nėra jautrus vandens parametrams: temperatūra: 22–28 °C, vandens kietumas: dGH 0–15, vandens pH: 5–8. Maksimalus suaugusio žaliojo neono ilgis – 2–3 cm. Subrendusi patelė yra apvalesnė ir kiek didesnė už patiną. Ši žuvis yra visaėdė, tad patartina šerti smulkiu lėtai skęstančiu pašaru (pvz., HIKARI Micro Pellets pašaras žuvims arba JBL NovoGranoMix mini universalus pašaras žuvims).

Rekomenduojame auginti didesniais būreliais kartu su kitomis mažomis, ramiomis žuvimis. Norėdami sukurti šiai žuviai palankiausias gyvenimo sąlygas, pasirūpinkite, kad vandens srovė būtų silpna. Žuvies spalvos geriausiai išryškėja gausiai augalais apsodintame akvariume ar kartu su natūraliomis dekoracijomis, pavyzdžiui, šakomis. Siūlome auginti tokius augalus kaip įvairių rūšių Microsorum ar Cryptocoryne, taip pat samanas Taxiphyllum.

Auksinė tetra (Hemigrammus rodwayi) ir žarijinė tetra (Hyphessobrycon amandae): šių žuvų gyvenimo būdas, priežiūra ir sąlygos tokios kaip žaliojo neono.

Patartina auginti ne mažiau kaip po 6–10 žuvelių būryje. Subrendusios auksinės tetros patelės pilvas yra apvalesnis nei patino, tačiau patino analinis pelekas turi baltą kraštelį. Žarijinės tetros patelė taip pat apvalesnė už patiną, o patinėlio spalva dar labiau paryškėja neršto metu. Akvariumui, kuriame auginamos žarijinės tetros, taip pat rekomenduojame pasirinkti tamsų gruntą, išryškinantį sodrias šių žuvelių spalvas.

Rasborų genties žuvys taip pat labai tinka mažiems akvariumams. Jos mėgsta ramų vandenį. Optimalūs vandens parametrai: temperatūra: 22–28 °C, vandens kietumas: dGH 4–15, vandens pH: 6,5–8. Iš rasborų genties mažiausios ir tinkamiausios būtų šios:

  • Nykštukinė rasbora (Boraras maculatus)
  • Rasbora moskitas (Boraras brigittae)
  • Rasbora espei (Trigonostigma espei)

Nykštukinė rasbora užauga iki 2–2,5 cm, subrendusi patelė yra apvalesnė ir šiek tiek didesnė už patiną. Ši žuvis geriausiai jaučiasi tankiai augalais apsodintame akvariume, kuriame silpna vandens srovė. Tiesa, nuo kitų rasborų ši skiriasi jautrumu vandens minkštumui, t. y. rekomenduojamas pH: 4–6,5. Akvariumuose ši rasbora dažnai auginama su įvairiomis Caridina ar Neocaridina krevečių veislėmis.

Rasbora moskitas užauga iki 1,5–2 cm. Be kitų augalų akvariume taip pat rekomenduojame auginti ir tokių, kurie plaukiotų vandens paviršiuje šiek tiek užstodami šviesą (pavyzdžiui, Limnobium laevigatum), arba į viršų kerotųsi nuskendusi medžio šaka.

Rasbora espei užauga iki 2,5–3 cm. Kaip ir anksčiau minėtos rasboros, ši taip pat auginama būreliais augalinio tipo akvariumuose. Norėdami išryškinti žuvų spalvas, rinkitės tamsų smulkios frakcijos akvariumo gruntą. Natūraliai atrodys nuskendusios medžio šakos, sudėtos taip, kad sukurtų šešėlius ir slėptuves.

Visų išvardintų rasborų subrendusios patelės yra apvalesnės ir šiek tiek didesnės už patinus, o patinėliai – ryškesnės spalvos. Šerti rekomenduojame mažoms žuvims skirtu pašaru, mitybą galima papildyti šaldytomis dafnijomis ar artemijomis.

Iš itin paplitusios danijų genties auginti mažame akvariume tinka mikrorasbora ’Galaxy‘ (Mikrorazbora sp. ’Galaxy‘arba Celestichthys margaritatus). Ši žuvytė buvo atrasta tik 2006 m. Ji truputėlį įnoringesnė vandens parametrams: temperatūra: 20–26 °C, vandens kietumas: dGH 8–15, vandens pH: 6,5–7,5. Užauga iki 2 cm ilgio.

Gamtoje šios žuvelės randamos užlietose pievose, Mianmaro rytinėje dalyje, tad ir akvariume geriausiai jaučiasi tarp tankiai augančių ar vandens paviršiuje plūduriuojančių augalų, taip pat nuskendusių medžio šakų. Norėdami išryškinti žuvų spalvas, rinkitės tamsų smulkios frakcijos akvariumo gruntą, nustatykite silpną vandens srovę.

Šerti geriausia mažoms žuvims skirtu pašaru, mitybą galima papildyti šaldytomis dafnijomis ar artemijomis.

Taip pat rekomenduojame parinkti tokių žuvų, kurios atliktų ir sanitarų vaidmenį. Pavyzdžiui, otocinklusas (Otocinclus affinis). Ši maža (iki 4 cm) lorikarinių šeimos žuvis nėra reikli vandens parametrams: temperatūra: 22–28 °C, vandens kietumas: dGH 4–16, vandens pH: 5–8. Jos minta augaliniu maistu, daugiausiai – dumbliais, augančiais ant akvariumo stiklų, augalų ir dekoracijų. Dažniausiai auginamas nedideliame, gausiai augalais apsodintame akvariume, kurio gruntas – smulkios frakcijos smėlis. Tik svarbu užtikrinti gerą vandens filtraciją.

Mažo akvariumo valymui taip pat tinka net kelios Corydoras šeimos žuvys:

  • Šamukas „Žvirblis“ (Corydoras hastatus)
  • Šamukas pygmaeus (Corydoras pygmaeus)
  • Šamukas habrosus (Corydoras habrosus)


Šamukai užauga daugiausiai iki 3 cm ilgio. Subrendusios šamukų patelės yra didesnės ir stambesnės už patinus. Šio žuvys nėra lepios vandens parametrams: temperatūra: 22–28 °C, vandens kietumas: dGH 4–16, vandens pH: 6–8. Šios žuvys laikosi arčiau akvariumo dugno, išskyrus šamukus „Žvirblius“, kurių būrelis gali klajoti po visą akvariumą – neveltui jie taip vadinami.

Tai visaėdės žuvys ir maitinasi nuo dugno, surinkdamos maisto likučius, būtent todėl geriausia rinktis smuklios frakcijos akvariumo gruntą. Akvariumą taip pat galite papildyti nuskendusia medžio šaka ar šaknimi, kuri bus puiki slėptuvė žuvims.

 

Šis tekstas yra AKVAZOO nuosavybė. Kopijuoti draudžiama!

 

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis