Kelionės automobiliu su augintiniais: saugumas pirmiausiai

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Naujienos Data: favorite Paspaudimai: 1619
Kelionės automobiliu su augintiniais: saugumas pirmiausiai

Kelionės su augintiniais, kad ir kokios trumpos jos bebūtų, turi būti saugios. Ir tai yra šiek tiek daugiau negu atidaryti automobilio dureles ir jas uždaryti įleidus augintinį ant galinės sėdynės. Klausimas, ar gyvūną per atostogas palikti kažkam prižiūrėti, ar jį vežtis kartu, gali būti lyginamas su vištos ir kiaušinio prioriteto disputu. Visus UŽ ir PRIEŠ turi apsvarstyti ir situaciją atsakingai įvertinti pats gyvūno savininkas. Jei augintinis

Kelionės su augintiniais, kad ir kokios trumpos jos bebūtų, turi būti saugios. Ir tai yra šiek tiek daugiau negu atidaryti automobilio dureles ir jas uždaryti įleidus augintinį ant galinės sėdynės. Klausimas, ar gyvūną per atostogas palikti kažkam prižiūrėti, ar jį vežtis kartu, gali būti lyginamas su vištos ir kiaušinio prioriteto disputu. Visus UŽ ir PRIEŠ turi apsvarstyti ir situaciją atsakingai įvertinti pats gyvūno savininkas. Jei augintinis yra visiškai nepratęs keliauti automobiliu, reikėtų jį pradėti pratinti iš anksto ir žiūrėti, kaip reaguoja. Na, o jei keturkojis yra labai prisirišęs prie savo žmonių ir stipriai išgyvena paliktas prižiūrėti kitiems, tuomet galbūt geriau jį pasiimti kartu. 

Ir žinoma, trumpų kelionių iki veterinarijos klinikos ir atgal, ko gero, neišvengs nei vienas šeimininkas. Atminkite, nors ir trumpos, šios kelionės taip pat privalo būti saugios. 

Kokie tyko pavojai

Yra kelios priežastys, bet iš esmės tai susiję tiek su jūsų pačių, tiek ir su gyvūno saugumu. 

Pirmiausia, ne visi gyvūnai lieka ramiai sėdėti ten, kur juos pasodinote: šuo gali labai greitai susirangyti vairuotojui ant kelių, katė – karstytis kniaukdama po visą automobilio saloną, o jei tai graužikas, pavyzdžiui, palįsti po pedalais. Tuomet jau nei sustoti, nei pavaros perjungti saugiai nebepavyks.

Dar gali tekti staigiai stabdyti. Pripažinkite, tokios situacijos vairuojant – tikrai neretos. Jei gyvūnas mažesnis, neišsilaiko ant sėdynės ir tiesiogine ta žodžio prasme skrenda į priekį. Baisiausių sužalojimų tokiais atvejais, ko gero, pavyks išvengti, bet iškritusio dantuko gali būti ilgai ir labai gaila. O ką jau kalbėti apie augintiniui įvarytą automobilio baimę.

Ir pati nemaloniausia. Nelaimingo atsitikimo atveju, žmogų nuo inercijos skrydžio saugo diržas. Gyvūnus, deja, inercijos jėga veikia taip pat. Netgi labiau, nes jų svoris mažesnis. Todėl pasekmės gali laukti liūdnos. Negąsdiname, ne toks tikslas, tačiau norime pakviesti būti atsakingais ir nepraleisti pro pirštus šios informacijos.


Kaip pasiruošti kelionėms

Jei gyvūnas skiepijamas, pasitikrinkite, ar turite skiepus patvirtinantį dokumentą, ir ar visi skiepai yra galiojantys. Tai gali būti svarbu net ir tuo atveju, jei nekertate šalies sienos. 

Jei gyvūnas nepratęs keliauti, pasiimkite jį kartu trumpesniems pasivažinėjimams. 

Kelionės metu geriausia, kad šuo visuomet būtų su antkakliu. Katei taip pat nederėtų pamiršti užsegti jos antkaklėlio. Graužikai visą laiką turėtų būti savo kelioniniame namelyje, o tie, kurie vedžiojami, griežtai tik su pavadėliu. Labai rekomenduotina šunims ir katėms pagaminti prikabinamą ženkliuką su gyvūno vardu ir jo šeimininko telefono numeriu.

Keliaudami kas kelias valandas sustokite, išleiskite gyvūną trumpai pasivaikščioti, pasiūlykite jam dubenėlį su šviežiu vandeniu. Nerekomenduojama gyvūno šerti nei prieš pat kelionę, nei kelionės metu, jei ji trunka vos vieną dieną.

Jei keliaujama per didelius karščius, siūlome įsigyti vėsinančiu geliu užpildytus gultukus. Jie pradeda veikti vos šuniui prigulus, o efektas trunka keletą valandų. Vėliau, po nedidelės pertraukos, kilimėlio poveikis atsinaujina automatiškai. Nereikia nei vandens, nei elektros.

Ir svarbiausia, visi gyvūnai turi keliauti savo kelioniniuose „namuose“. Tam yra skirti įvairaus dydžio narvai, boksai ar nešioklės. Jei šuo yra visiškai pripratęs keliauti ir esate tikri, kad ramiai išsėdės visos kelionės metu, tuomet pravers sėdynių ar bagažinės apsaugos ir saugos diržas. Katės gi ir pačios geriau jaučiasi savo jaukiame nedideliame kelionių namelyje, o apie graužikus – jokių diskusijų ir būti negali: arba keliauja su visu savo narvu, arba tam reikalui skirtu boksu.

Nepamirškite!

Keliaujant joks gyvūnas negali likti automobilyje vienas nė akimirkai. Net ir tuo atveju, jeigu lauke nėra alinančio karščio, o transporto priemonė stovi pavėsyje. Temperatūra automobilyje per 10 minučių gali pakilti 10-čia laipsnių. Tokių tempų neįveiks net ir palikti šiek tiek praviri visi keturi langai. Gyvūnas gali netekti skysčių ir gauti šilumos smūgį vos per 10-15 min. 

Kartu kviečiame nelikti abejingais ir, pamačius automobilio karštyje paliktus augintinius, įvertinti situaciją bei skubėti jiems į pagalbą.

Linkime saugių ir smagių kelionių su augintiniais. Tikime, kad tinkamai joms pasiruošę, turėsite nuostabių prisiminimų albumą!

ŠIS TEKSTAS YRA „AKVAZOO“ NUOSAVYBĖ.

KOPIJUOTI DRAUDŽIAMA

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis