Šunys, Katės ir Laikas. Ar jie jaučia, kad artinasi Kalėdos?

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Naujienos Data: favorite Paspaudimai: 2551
Šunys, Katės ir Laikas. Ar jie jaučia, kad artinasi Kalėdos?

Tik Tak Tik Tak... Laikas greitai eina... Kalėdos ne už kalnų, o švenčių laukia visi. Gal tik keli Grinčai ne. Turbūt jau pasirūpinote dovanomis artimiesiems, o ar turite paruošę siurprizų savo keturkojams bičiuliams? Manote, kad jie nelaukia švenčių? Ir taip, ir ne. Šįkart apie tai, kaip šunys ir katės suvokia laiką.

Tik Tak Tik Tak... Laikas greitai eina... Kalėdos ne už kalnų, o švenčių laukia visi. Gal tik keli Grinčai ne. Turbūt jau pasirūpinote dovanomis artimiesiems, o ar turite paruošę siurprizų savo keturkojams bičiuliams? Manote, kad jie nelaukia švenčių? Ir taip, ir ne. Šįkart apie tai, kaip šunys ir katės suvokia laiką.

Šunys ir laikas

Laikas yra susijęs su atmintimi, štai todėl žmonės, kurių atminties funkcija sutrikusi, sunkiai orientuojasi ne tik erdvėje, bet ir praranda laiko nuovoką. Su šunimis, žinoma, viskas yra gerokai paprasčiau, jų atmintis yra epizodinė, vadinasi jie atsimena tam tikrus įvykius ir juos susieja su kitais įvykiais, bet neturi laiko pojūčio. Keturkojai draugai užfiksuoja tai, kad jūs išeinate iš namų ir, jei tai darote visuomet tuo pačiu metu, atlikdami tuos pačius rutininius veiksmus, jie tai supras kaip faktą, tačiau nežinos, kelintą valandą išėjote ir kiek tiksliai laiko nebuvote namuose. Šunys nesupranta pačios laiko idėjos: jiems nesuvokiamas žmogaus sukurtas matavimas. Jei išeidami jiems sakysite, jog grįšite po 15 minučių, šuniui tai bus nė motais, bet jeigu visuomet tuo pačiu metu jiems duosite gardų kąsnelį, jie tai susies su situacija, veiksmais ir supras, kad artėja laikas skaniai užkrimsti.

Dar jie orientuojasi pagal orą ir aplinką, todėl gali susieti įvykius su tuo, kas dedasi už lango. Lietuvoje dėl nuolat kintančių oro sąlygų galbūt tai gali būti kiek sudėtingiau, tačiau jie žino savo būdus.

Taigi, atsakymas į klausimą, ar šunys laukia Kalėdų yra labai sąlyginis. Laukti gal ir nelaukia, tačiau susieti tam tikrus įvykius gali – eglė, dekoruojami namai, kepamos vištos kvapas... Vadinasi, bus svečių ir dovanų!

O kaip su katėm?

Turbūt daugeliui teko girdėti istorijas iš kaimo, kai lauke gyvenantys katinai tam tikrą valandą grįždavo iš savo katiniškų kelionių ir tvarkingai susėsdavo prie tvarto durų, nes kaip tik tuo metu močiutė jiems išnešdavusi šviežio pieno.

Katės, panašiai kaip ir šunys, laiką susieja su tam tikrais rutininiais, pasikartojančiais įvykiais. Jų laikas gali būti matuojamas saulės padėtimi dangaus skliaute, temperatūrų skirtumu, pasikartojančiais žmogaus veiksmais ar gurgiančiu skrandeliu. Na pavyzdžiui, suskambėjus žadintuvui jūs atsikeliate. Rytą skamba žadintuvas, o jūs nekeliate kojos iš lovos. Ką darys katė? Greičiausiai eis jūsų kelti. O jei vieną dieną nuspręsite, kad norite pamiegoti ilgėliau, kai kurios katės irgi ateis jūsų kelti. Kodėl? Nes jūs sujaukėte jų rutiną: galbūt įprastu metu nedavėte pusrytėlio ar nepakasėte pilvuko. Ir kalėdinė eglutė joms, kaip ir šunims, sako, kad atėjo TAS medis į namus. Taigi, šventė!

O ar jie nuobodžiauja?

Tiek su katėmis, tiek su šunimis atlikti tyrimai parodė, kad džiaugsmas grįžus šeimininkui po ilgo laiko visgi yra didesnis ar ilgesnis nei susitikimas po pusvalandinio išsiskyrimo. Laikui bėgant, o šeimininkui vis nepraveriant durų, šunys darėsi vis neramesni, jų pulsas dažnėjo. Katės akivaizdžių elgesio pakitimų nerodė, tačiau šeimininkui grįžus, tos, kurios ilgiau buvo paliktos vienos, žymiai daugiau laiko glaustėsi ir murkė. Taigi, tiek vieni, tiek kiti jaučia laiko tėkmę, kai ji užsitęsia. Ir tikrai taip, jie gali imti nuobodžiauti. Tiesa ta, kad katės visgi yra daug artimesnės savo protėviams nei šunys. Šunys daug labiau socializuoti gyvūnai, todėl katės, nors ir jaučia nuobodulį, tačiau išsiskyrimus perneša lengviau nei šunys. Šunys nuobodžiaudami gali ieškoti, kuo užsiimti. Ir tai ne visuomet derės su jūsų interesais. :)

Ką daryti, kad taip nenutiktų?

Padovanoti jiems kalėdinių dovanų! Kalėdiniai žaislai šunims ne tik taps smagiu užsiėmimu, bet ir namų dekoracijomis, kurios, žinoma, jog pridės svarų indėlį į šventinės nuotaikos katilą. Dar daugiau, vaišėmis nukrauti stalai gali tapti paskata tetoms ir dėdėms pavaišinti kąsneliu kitu iš lėkštės ir jūsų keturkojus. Kad taip nenutiktų, siūlome pasirūpinti kalėdiniais skanėstais, kurie padės išvengti „netyčia“ po stalu krentančių nors ir gardžių, tačiau pavojingų sveikatai vištienos kauliukų porcijų.

 

Linkime jums gražių švenčių, nuostabių dovanų ir smagaus laiko su savo augintiniais.

ŠIS TEKSTAS YRA „AKVAZOO“ NUOSAVYBĖ.

KOPIJUOTI DRAUDŽIAMA

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis