VITAMINAI Rūpinamės augintinių sveikata

person Autorius: AKVAZOO.LT list Skiltis: Naujienos Data: favorite Paspaudimai: 134
VITAMINAI Rūpinamės augintinių sveikata

Rudenį, atvėsus orams ir sparčiai trumpėjant dienoms, būtina papildomai pasirūpinti visų augintinių sveikata. Vienas iš būdų – papildyti kasdienį racioną vitaminais ir mikroelementais. Taip stipriname gyvūnų imunitetą ir apsaugome nuo ligų.

Rudenį, atvėsus orams ir sparčiai trumpėjant dienoms, būtina papildomai pasirūpinti visų augintinių sveikata. Vienas iš būdų – papildyti kasdienį racioną vitaminais ir mikroelementais. Taip stipriname gyvūnų imunitetą ir apsaugome nuo ligų.



REPTILIJOS

Terariumuose laikomoms reptilijoms, kaip žinote, būtini UVA/UVB spindulių šaltiniai, nes iš jų ropliai gamina vitaminą D3, leidžiantį pasisavinti fosforą ir kalcį. Kad ir kiek kalcio bebūtų pašare, be vitamino D3 gyvūnas tiesiog neįsisavintų jo, taigi kaulinėje medžiagoje pradėtų stigti kalcio ir vystytųsi lėtinės bei ūminės ligos.

Tačiau reikia nepamiršti, kad kiekvienos roplių rūšies šviesos ir šilumos poreikiai skiriasi. Pavyzdžiui, Pakistano leopardinis gekonas yra pusiau naktinis roplys, todėl intensyvi šviesa jam netgi kenkia, o štai iš Australijos kilusiam barzdotajam drakonui ar iš Pietų Amerikos pas mus atkeliavusiai paprastajai iguanai intensyvus UVA/UVB spindulių šaltinis yra gyvybiškai būtinas.

Taip pat svarbu terariume palaikyti karštos zonos laipsnišką perėjimą į vėsią zoną. Tai padaryti galime pasitelkę specialiai roplių terariumams sukurtus šildančius kabelius, akmenis ir uolas.

Kasdienį reptilijų racioną galite papildyti specialiais JBL TerraVit multivitaminais reptilijoms, kurių sudėtyje yra amino rūgščių ir gyvybiškai svarbių mikroelementų. Kadangi jie yra miltelių konsistencijos ir sunkiai tirpsta vandenyje, vitaminus geriausiai duoti su maistu. Netgi gyvi vabzdžiai gali būti apibarstomi šiais milteliais. Taip pat tinka ir tų rūšių reptilijoms, kurios neėda gyvo maisto (ėda mėsą, vaisius ar daržoves) – tiesiog apibarstykite „TerraVit“ milteliais jau paruoštą ėdesį.

VĖŽLIAI

Vėžliams, kaip ir kitiems ropliams, labai svarbus kokybiškai ir apdariai įrengtas terariumas, t. y. UVB spindulių šaltinis, kuris veiktų per parą 89 val. Jis būtinas vitaminui D3 sintetizuoti. Jei gyvūnui trūksta šio vitamino, iškyla rizika susirgti metaboline kaulų liga, kai itin suminkštėja kaulinis audinys. Ligą atpažįstame iš kelių simptomų:

  • pradeda drebėti snukio raumenys;
  • tinsta galūnės;
  • deformuojasi kaulai, jie lengvai lūžta;
  • kai kada pasitaiko ir paralyžiaus atvejų.

Norint apsaugoti savo vėžlius nuo šio ir kitų susirgimų, reikėtų pasirūpinti terariumo apšvietimu bei subalansuota mityba. Papildomai reikėtų duoti specialiai sausumos ir vandens vėžliams skirtų vitaminų.

„Akvazoo“ rekomenduojame:

AKVARIUMO ŽUVYS

Jei norime, kad mūsų žuvys būtų sveikos, visų pirma pasirūpinkime akvariumo ekosistemos pusiausvyra. Tai padaryti galime reguliariai nusiurbdami akvariumo gruntą ir atšviežindami vandenį. Taip pat svarbu naujas žuveles rinktis iš atsakingų ir patikimų augintojų. Vos pastebėjus, kad žuvis – vangi, pakeitusi spalvą, sutrikusi jos koordinacija, reikėtų nelaukti ir imtis priemonių. Pirmiausiai tokią žuvį, esant galimybei, būtų gerai atskirti nuo kitų. Stebėti, ar neatsirado ligos požymių ir kitoms žuvims. Jei pavyksta nustatyti žuvies ligą, būtina neatidėliojant imtis gydymo. Po jo rekomenduotina išvalyti visą akvariumą: taip pašalinsite ir vaistų likučius, ir galimus ligos sukėlėjus.

Žuvims taip pat svarbus kokybiškas ir pilnavertis pašaras. „Akvazoo“ siūlome itin kokybiškų žuvų pašarų, kurių gamintojai žinomi visame pasaulyje – Hikari“, JBL, „Tropical. Jie itin atidžiai tiria kiekvienos žuvų rūšies mitybos ypatybes ir poreikius.

Taip pat specialiai žuvų imunitetui stiprinti siūlome šias priemones:

  • Easy Life Catappa-X – Katapa medžio lapų ekstraktas, padedantis palaikyti gerą žuvų sveikatą ir ryškias spalvas. Katapa medžio lapai yra žinomi dėl savo gydomojo poveikio žuvims ir krevetėms.
    Priemonė nedažo ir neteršia vandens, sumažina ligas sukeliančių bakterijų kiekį, užkerta kelią grybelinėms infekcijoms ir gleivių susidarymui ant žuvų kūnų. Taip pat skatina žuvų ir krevečių augimą, gyvybingumą bei spalvingumą.
  • JBL Atvitol multivitaminai akvariumo žuvims apsaugo nuo vitaminų trūkumo, skatina neršimą, padidina apetitą ir augimą. Aprūpina mikroorganizmais, reikalingais biologiniams teršalams naikinti. Dėl specialios emulsijos su lecitinu, vitaminai vandenyje išlieka ilgesnį laiką.
  • Gyvavedėms žuvis (kardonešiams, molinezijoms, pecilijoms ir kt.) papildomai rekomenduojame į akvariumą įberti Tropical Sanital + Aloevera druskos su alaviju, kuri padeda pagerinti žuvies būklę po streso, transportavimo, aptikus odos defektus. Alavijas pagreitina odos gijimą, jos regeneraciją, stiprina imuninę sistemą. Ši druska taip pat pašalina biologinį vandens drumstumą.

 

 

EGZOTINIAI PAUKŠČIAI

Rudenį kaip ir pavasarį itin svarbu pasirūpinti, kad plunksnuotieji mūsų augintiniai nepristingtų būtiniausių medžiagų. Tai itin svarbu, nes tuo metu jie keičia plunksnas ir organizmui reikia kuo daugiau vitaminų. Dėl jų stygiaus gali nusilpti rega, susilpnėti kaulinis audinys, deformuotis snapas ir nagai. Taip pat tai turi įtakos kiaušinio lukšto stiprumui perėjimo laikotarpiu.

Paukščius plunksnų keitimosi, perėjimo laikotarpiu, taip pat po patirto streso, transportavimo ar ligos būtina papildomai pastiprinti. „Akvazoo“ siūlome :

  • praturtinti grūdų mišinius minkštu lesalu, kuriame gausu vaisių, daržovių ir kiaušinių, pavyzdžiui, Melange Fruit papildomas minkštas lesalas su vaisiais, kiaušiniais, vitaminais ir amino rūgštimis, jo galima duoti visus metus mitybai paįvairinti ir papildyti. Blanc Patee minkštas lesalas su medumi papūgoms apsaugo nuo plunksnų geltonavimo, Ovomix Gold Rosso minkštas lesalas paukščiams ryškina spalvas;
  • lesalo papildas paukščiams Carbo Sanit su anglimi gerina paukščių virškinimą,
  • mineralinė kreida, mineralinio akmens laktos paukščiams – puikus mineralų ir vitaminų šaltinis, stiprinantis paukščių kaulų struktūrą. Taip pat paukštis galanda snapą ir nagus, neleisdamas jiems peraugti;
  • Mutavigor multivitaminai paukščiams šėrimosi metu – vitaminų kompleksas sukurtas specialiai plunksnų priežiūrai. Dėl biotino ir amino rūgščių plunksnos tampa stipresnės ir labiau žvilgančios.

 

TRIUŠIAI IR KITI GRAUŽIKAI

Ruduo bei pavasaris šiems vietoje nenustygstantiems gyvūnams taip pat gausus pokyčių: kailio keitimasis, natūralios dienos šviesos sumažėjimas, sausas patalpų oras. O galbūt ir palikuonių laukimas? Tam, kad graužikai augtų sveiki ir stiprūs, turime pasirūpinti ne tik erdviu narveliu, bet ir jo higiena. Ne ką mažiau svarbu užtikrinti pilnavertį racioną, kurį praturtiname šviežiais vaisiais bei daržovėmis.

  • Taip pat narvelyje visad turėtų būti specialiai graužikams skirtos druskos ir mineralinės kreidos, kad pajautęs poreikį gyvūnas visad lengvai galėtų tai patenkinti. Šie priedai saugo ir stiprina graužiko dantis, padeda reguliuoti organizmo pH, gerina virškinimą, stimuliuoja imuninę sistemą, aprūpina organizmą svarbiomis mineralinėmis medžiagomis ir šalina laisvuosius radikalus. Taip pat mažina stresą, gerina nuotaiką, veikia detoksikuojančiai. Apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
  • Multivitaminai graužikams Rodyvigor ypač rekomenduojami streso kupinais periodais (transportuojant ir t. t.), taip pat, kai gyvūnams nepakanka žalio pašaro.

ŠUNYS IR KATĖS

Galop nepamirškime ir didžiųjų savo numylėtinių keturkojų. Rudenį ir pavasarį jie taip pat keičia kailiuką. Dažnai iš šiltų namų šunis išvedame į darganotą lauką, tad dėl tokio staigaus temperatūrų pokyčio taip pat silpnėja jų imunitetas. Keli paprasti patarimai, kaip galime pastiprinti savo gyvūnus.

  • Pasirūpinkime, kad katėms ir šunims oras patalpose nebūtų per sausas, jie visada turėtų švaraus vandens.
  • Katžolės svarba: reikia stebėti, ar katei sklandžiai pavyksta pašalinti plaukų gumulėlius iš skrandžio. Galbūt palepinsite ją šviežiai užauginta žole katėms dėžutėje? Taip pat siūlome Gimpet Gras Bits žolės tabletes katėms, kurios yra svarbus maistingųjų medžiagų šaltinis ir būtinas gerai kačių savijautai palaikyti. Tai ne tik padės lengviau pašalinti gumulėlius, bet ir labai džiugins Jūsų augintinę rudens ir žiemos laikotarpiu, kai žalumos taip maža.
  • Apsauga nuo temperatūros svyravimų: jei išvedate šunį į lauką iš itin šiltos patalpos, gerai būtų prie temperatūros pokyčio pratinti po truputį, vengti skersvėjo – tai aktualiausia trumpaplaukiams gyvūnams. Specialūs apsiaustai ir kiti šunų drabužiai – puiki apsaugos priemonė nuo peršalimo.
  • Duokite vaisių ir daržovių, jei gyvūnas gali ėsti šviežią mėsą, ji taip pat naudinga stiprinant imunitetą.
  • Papildomai duokite natūralių kasdienio raciono papildų. TropiDog“ lašišų aliejus šunims – stipriam imunitetui, nes tai nerafinuotas lašišų aliejus, kuris pagerina odos ir kailio išvaizdą, stiprina imuninę sistemą, padeda palengvinti peršalimo ir alergijos simptomus. Taip pat siūlome išbandyti TropiDog“ lašišų ir linų aliejų šunims, jei norite, kad šuns kailis blizgėtų.
Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis